Який найміцніший мате? Перевіряємо!
Єрба мате продовжує приваблювати нових ентузіастів. Його шанувальники цінують рослинний аромат напою і чудовий, багатогранний смак. Для багатьох, однак, ключовим є стимулюючий ефект, обумовлений високим вмістом натурального кофеїну. Ви часто запитуєте нас, який найміцніший чай мате. Важко дати однозначну відповідь, оскільки є кілька фаворитів. Дізнайтеся про них у нашому останньому тексті!
Що стимулює в мате?
Для початку нагадаємо кілька фактів. Що стимулює в йербі? Що робить мате корисним для стимуляції? Стимулюючі властивості мате в основному обумовлені кофеїном, що міститься в ньому. Це органічна хімічна сполука, алкалоїд пуринового ряду, який має стимулюючу дію. Додає енергії, стимулює розум, знімає відчуття втоми, загострює почуття і покращує концентрацію уваги. Джерела стверджують, що в літрі мате в середньому міститься близько 358 мг кофеїну. Це не точна інформація, оскільки вміст кофеїну в маці варіюється в залежності від багатьох факторів. Це трохи менше, ніж у каві, і більше, ніж у чаї або енергетичних напоях. Детальніше про кофеїн та його вміст у мате ми писали тут. У мате також є ще дві сполуки зі стимулюючою дією - теофілін і теобромін. Завдяки цим речовинам мате діє не так, як кава - сильно стимулюючи, але не так різко.
Чим обумовлені стимулюючі властивості мате?
Рівень насиченості кофеїном різних видів мате визначається різними факторами. Єрба від різних торгових марок і виробників може стимулювати в різній мірі. Адже навіть різні партії одного і того ж сорту йерби можуть відрізнятися за вмістом кофеїну. З чим це пов'язано?
Фактори, що впливають на вміст кофеїну в мате - з першого погляду:
- кліматичні умови для вирощування падуба,
- технологія, що використовується для переробки мате,
- температура води, яка використовується для заварювання мате,
- тривалість часу, витраченого на заварювання мате.
Загальновизнано, що найкращий сушений, найміцніший мате виготовляється з падуба, який росте в різних екосистемах. На стимулюючі властивості йерби впливають кліматичні умови плантації. Вони визначаються місцем розташування плантації, а отже, рівнем сонячного освітлення, середніми температурами і вологістю, а також типом і якістю ґрунту. Найкращими умовами для вирощування рослини є гірська місцевість, розташована на ґрунтах, багатих на мінерали залізо і фосфор, і кількість опадів близько 1 500 мм на рік, що випадають в період з вересня по лютий.
Важливе значення мають і терміни збору падуба. Дорослі кущі готові до збору врожаю приблизно через 4-6 років, а потім листя і гілочки збирають з одного куща приблизно кожні 2-3 роки. Падуб, зібраний у період з березня по вересень, вважається найціннішим як за смаком і ароматом, так і за своїми стимулюючими властивостями.
Не менш важливою є технологія переробки на заводі. Мається на увазі спосіб його сушіння, термін витримки, наявність паличок, пилу та домішок. Залежно від способу сушіння - за допомогою вогню і диму або гарячого повітря - падуб парагвайський набуває різних смакових і ароматичних якостей. На смак і аромат також сильно впливає час витримки - чим він довший, тим інтенсивнішим стає мате, набуваючи глибини і характерної гіркуватості. Більш тривалий час витримки також означає сильніший стимулюючий ефект. Вважається, що мате, який містить більше пилу, також має сильніший стимулюючий ефект - саме в цьому і полягає його сила. Присутні в сухому чаї палички - це так звані "засмічувачі", які не мають ніякого стимулюючого ефекту. Добавки у вигляді трав або фруктів також пом'якшують стимулюючу дію мате. Більше кофеїну міститься в класичній йербі, без будь-яких добавок.
Нарешті, ми самі можемо впливати на стимулюючі властивості мате. На вміст кофеїну в заварці впливає температура води і час заварювання, які ми можемо контролювати самостійно. Найбільше кофеїну падуб парагвайський виділяє при заварюванні водою при температурі близько 70-80 °C. Йерба мате, залитий окропом або занадто холодною водою, погано заварюється і не так стимулює. Міцний мате - це той, який заварюється довше. Якщо одну порцію сухого чаю насипати кілька разів, то кожна наступна заправка буде слабшою за своїми стимулюючими властивостями - вода вимиває кофеїн. Крім того, навіть найміцніший мате не буде особливо стимулюючим, якщо ви просто наллєте занадто мало його в мацу. Тому варто регулювати кількість сушеного чаю відповідно до ефекту, якого ви хочете досягти.
Найсильніший стимулюючий мате. Що містить найбільше кофеїну і є найкращим стимулятором?
Серед "класики" без добавок ми знайдемо багато високоенергетичних продуктів. Користуючись нагодою, варто розвіяти широко розповсюджений міф про те, що в сильно гіркій йербі найбільший вміст кофеїну. Вони не мають абсолютно нічого спільного між собою. Наприклад, знаменитий Pajarito має меншу концентрацію кофеїну, ніж, наприклад, зелений і легкий на смак Verde Mate Green. За статистикою, найміцніші продукти з мате походять переважно з Аргентини та Бразилії. На особливу увагу заслуговують Yaguar Wild Energy та Rosamonte Suave yerba. Саме так! Позначення "ввічливий" часто неправильно тлумачиться як "менш стимулюючий". Між тим, це суто справа смаку. Вищезгаданий Rosamonte Suave - один з найбагатших на кофеїн мате, а тому найбільш стимулюючий.
Гуарана - додаткова доза кофеїну в мате
Навіть якщо вид мате не є одним з найбільш стимулюючих, трохи додаткової енергії можна "додати". Ідеальною енергетичною добавкою, яка чудово поєднується з йербою, є гуарана - фрукт з басейну Амазонки, який вважається одним з найбагатших природних джерел кофеїну. Гуарану можна додавати в йербу самостійно або придбати готову суміш у багатьох виробників. Композиції мате з додаванням гуарани вважаються одними з найсильніших за стимулюючим потенціалом. Якщо ви шукаєте сильну дозу енергії, вам обов'язково варто зацікавитися цими продуктами. У нашому магазині представлений широкий вибір найбільш стимулюючих мате з додаванням гуарани, в тому числі бразильська зелена мате від Verde Mate Green - Energía Guaraná. Які ще мате з гуараною є найсильнішими і на них ми рекомендуємо звернути увагу? Серед фаворитів: аргентинська CBSé Energía Guaraná, бразильська, але аргентинського виробництва Yaguar Energía Guaraná та інтенсивна, димна парагвайська Guarani Energia con Guarana. Кожен з них характеризується дуже високою концентрацією кофеїну. Парагвайський El Fuego вважається найміцнішим мате на ринку. Висушена за допомогою вогню і диму, традиційним методом барбакуа, вона інтенсивно і надовго стимулює. На особливу увагу тут заслуговує варіація El Fuego Energy Guarana, яка містить не тільки стимулюючу гуарану, а й гуаюсу - "двоюрідну сестру" мате з Еквадору, яка додає до складу третю дозу кофеїну.
Який найміцніший мате на ринку?
Потребуєте великої дози енергії і задаєтесь питанням, який мате є найбільш стимулюючим? Серед найміцніших мате ви знайдете як традиційний мате, так і мате зі спеціальними стимулюючими інгредієнтами. Крім згаданих вище брендів, відмінну стимуляцію забезпечить, наприклад, органічний Soul Mate Despalada. Мате марки Taragui (особливо Taragüi Energia) має високий вміст кофеїну. Найбільш стимулюючими мате з Парагваю є Selecta, Guarani та El Fuego. Ми рекомендуємо вам спробувати їх і переконатися в тому, наскільки вони чудово стимулюють!