Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Currado - як приготувати посудину для мате?

2023-01-03
Currado - як приготувати посудину для мате?

Є деякі посудини для мате, які виразно вирізняються з-поміж інших. Матеро з дерева пало санто або альгарробо гордо стоїть на полиці в компанії натуральних і керамічних калабашів. Справжній секрет їхньої краси в тому, що за ними доглядають. Що таке курадо (або куррадо) і як доглядати за посудиною для мате? Читайте далі!

Як пити мате?

Мате - магічний напій, і щоб додати йому аури таємничості, потрібно пити його в правильній посудині. У Польщі посудину для пиття мате називають матеро - хоча це слово не зовсім коректно прийнято тут. Матеро в Латинській Америці - це людина, яка п'є мате, а посудину називають просто мате. Матера виготовляються з різних матеріалів. Наразі великою популярністю користуються каструлі з кераміки - вони зручні у використанні та прості в догляді. Однак вони не йдуть ні в яке порівняння з посудинами, виготовленими з натуральних матеріалів. Найбільш традиційними є матера, виготовлені з порожнистих і сушених плодів калабаша. З іншого боку, горщики з дерева (наприклад, palo santo) мають чудові властивості.

Горщики для мате Curado

Перед першим використанням посудини для мате, незалежно від матеріалу, з якого вона виготовлена, варто підготувати і правильно законсервувати її. Це особливо важливо для посуду з органічних матеріалів, але й керамічні калабаші слід належним чином підготувати перед першим використанням. Процес приготування та зберігання посудини для приготування мате називається курадо (іноді також використовується назва куррадо). Це іспанське слово, що означає щось, що було спеціально оброблене, щоб зробити його твердішим і стійкішим. Це і є курадо - зміцнення посудини для пиття мате, її загартовування та підвищення стійкості до стихійних явищ. Цей процес здійснюється один раз. У наступному тексті ми пояснимо, як виконати куррадо крок за кроком.

Натуральний калабаш курадо

Плоди калабашу - це особливий матеріал, з якого виготовляють посудини для пиття мате. Плід, схожий на гарбуз, швидко росте, досягаючи до 80 сантиметрів у довжину і 20 сантиметрів у ширину. Коли вони висихають, їхня зовнішня поверхня стає товстою, твердою оболонкою, тоді як внутрішня частина залишається порожньою. Дерев'яні шкаралупи калабаша або калебаси знаходять багато застосувань, одне з яких - це посудина для пиття мате. Однак, щоб натуральний калабаш добре виконував свою функцію, його потрібно добре приготувати.

Як приготувати калабаш для пиття мате?

Калабаза - справжній, натуральний фрукт. Одразу після купівлі посудини з калабасасу ви можете знайти всередині засохлі частинки м'якоті, які потрібно видалити перед приготуванням і першим вживанням мате. М'якоть плодів калебаси може додати неприємної гіркоти до мате або викликати труднощі з травленням. Таким чином, куррадо посудини калабаш в першу чергу спрямоване на видалення м'якоті та згладжування стінок посудини. Як приготувати калабаш для мате? Приготувати калабаш для мате вперше не складно, але дещо трудомістко. Посудину з натурального калабашу мате перед першим використанням потрібно курадо перед тим, як використовувати її вперше. У калабаш насипаємо сушений мате - від 1/4 до 3/4 об'єму посудини або наповнюємо його використаним мате і заливаємо водою температурою близько 75-80 °C. Не пийте це вариво! У ньому можуть бути залишки плодів калабаша, які будуть гіркими і неприємними на смак. Розмочені у воді сухофрукти відставити приблизно на 12-24 години - краще на ніч. По закінченню цього часу вийміть з калабаша рештки йерби і зішкребіть стінки контейнера від залишків плодів (м'якоті та насіння). Найкраще це робити ложкою (або звичайною, або спеціальною для накладання фруктів) або просто бомбилькою. Не забувайте робити це обережно - щоб не продірявити стінки калабаша і не зруйнувати металевий наконечник. Також будьте обережні, щоб не проколоти внутрішній "хвостик" калабаша, інакше контейнер буде протікати. Потім повторіть процедуру з висушеним матеріалом, а після цього промийте калабаш холодною водою і залиште сохнути - носиком догори. Судно готове! Мало того, що вона дуже легка і зручна, вона ще й чудово виглядає на полиці. Природна сухість у натуральній посудині - це суть мате.

Підготовка калабаша до ерби - процес курадо з першого погляду:

  1. Наповнюємо калабаш сушеним мате - приблизно 1/4-3/4 об'єму
  2. Влийте гарячу воду - приблизно 75-80 °C
  3. Відставити калабаш приблизно на 12-24 години
  4. Випорожніть калабаш від вологого висушеного матеріалу
  5. Чайною ложкою вишкрібаємо залишки м'якоті та насіння - робимо це ретельно, але обережно
  6. Повторіть пункти 1-2 процесу курадо. Відставте калабаш із замоченим у воді сушеним насінням убік, але цього разу на коротший час
  7. Промиваємо калабаш холодною водою
  8. Відкладіть калабаш убік для висихання - вихідним отвором догори

Дерев'яні горщики для мате Curado

Матера, виготовлені з деревини пало санто або альгарробо, є унікальними та єдиними у своєму роді. Вони мають унікальні властивості - ароматична смола, що міститься в деревині, надає свій смак і аромат настою, який знаходиться в посудині. Як і фрукт калабаш, дерево є органічним матеріалом і потребує належного догляду, щоб посудина, виготовлена з нього, прослужила якомога довше. Перед першим використанням матеро з деревини пало санто необхідно належним чином просочити. "Священне дерево" віддячить вам своєю магією.

Як приготувати матеро з дерева - palo santo або algarrobo

У випадку посуду з деревини пало санто або альгарробо, основне призначення курадо - зміцнення стінок. Як ви їх готуєте? Дехто думає, що матто з пало-санто достатньо промити, і його можна використовувати, але важлива правильна підготовка - незахищена деревина може дуже легко потріскатися і протікати. Курадо особливо важливий для посудин для мате без футеровки. Тріщини призведуть до витікання рідини. Як правильно підготувати посудину з деревини пало санто? Перед першим використанням ретельно промийте посудину холодною водою, щоб позбутися дерев'яної стружки, і залиште її сохнути. Потім ретельно змастіть стінки якісною оливковою або кокосовою олією, намагаючись ретельно втирати жир у деревину. Залиште матрац приблизно на 1-2 дні, щоб жир добре вбрався - так він захистить чудову деревину від висихання. Після закінчення цього часу втираємо жир, що зібрався всередині посудини, назад у стінки за допомогою тканини або паперового рушника. Ви можете повторити процес 2-3 рази для кращого результату. Після того, як жир вбереться, промийте посудину теплою водою і залиште її висихати. Підготовлений таким чином матрац з мате прослужить довше і буде більш стійким до зовнішніх факторів.

Посуд Curado з дерева - з першого погляду:

  1. Промийте посудину холодною водою, щоб позбутися залишків дерев'яної стружки, і залиште ретельно висихати
  2. Змастіть стінки матеро оливковою олією
  3. Відставте матерало приблизно на 1-2 дні, щоб жир добре вбрався
  4. Жир, що зібрався на дні посудини, знову втираємо в стінки - за допомогою ганчірки або паперового рушника
  5. Для кращого результату можна повторити кроки 2-4 процесу курадо
  6. Промийте посудину теплою водою і залиште до повного висихання

Керамічні посудини Curado

Найбільш практичним вибором серед усіх видів матеріалу є керамічний калабаш. Вона зручна у використанні, легко миється і не потребує особливого догляду - як звичайна керамічна чашка. Однак і в цьому випадку варто провести курадо. Керамічний куррадо буде найпростішим. Перед першим використанням керамічний калабаш можна просто ошпарити гарячою водою, а після завершення процедури вимити водою з миючим засобом. Готово!

Як доглядати за капіляром після курадо?

Курадо - це лише початок догляду за судном. Незалежно від матеріалу, з якого він виготовлений, за кожним контейнером потрібно правильно доглядати. Найголовніше правило - не залишати залишки йерби надовго, оскільки волога може загнити і надати посудині неприємного смаку. Якщо керамічну мацу після такого інциденту можна ретельно вимити з миючим засобом, то гнилий контейнер з органічного матеріалу навряд чи можна буде використовувати. Килимки з натурального калабашу потрібно ретельно просушувати після кожного використання - бажано носиком догори. Дерев'яні матраци, з іншого боку, завжди повинні бути злегка вологими - пересушене пало санто може легко зламатися. Добре "привітна" посудина віддячить вам тим самим, посилюючи чудові якості мате. Красиво, корисно, навіть підсилює смак і аромат у випадку з пало санто і альгарробо. Все залежить від вас. Курадо - це своєрідне "хрещення" посудини з душею.

Рекомендовано

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

190,00 ГРН чистий/1шт.(380,00 ГРН / kg)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel