Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Terere - холодний мате для спекотних днів!

2022-08-05
Terere - холодний мате для спекотних днів!

Немає нічого кращого, ніж насолоджуватися щойно налитим гарячим мате.... Але що робити, якщо на вулиці спекотно, а нам не хочеться перегріватися? Як пережити високі температури в літні дні? Відповідь захована під звучним, трискладовим терміном. Давайте вип'ємо теревені!

Що таке терере?

Терере - це не що інше, як мате, що подається як холодний напій. Він походить з Парагваю і є найбільш популярним саме там. Не дивно. Невелика країна в самому центрі континенту славиться своїм жарким тропічним кліматом. У найспекотніші дні літнього сезону стовпчики термометрів там показують до 47 °C! Обливання холодною водою також популярне на північному сході Аргентини та півдні Бразилії. Саме тут найгарячіше. В умовах палючої спеки мало кому хочеться теплих напоїв. На допомогу приходить ідеальний засіб у вигляді крижаного мате.

Як приготувати і пити терере по-парагвайськи? Декілька фактів про столицю холодного мате

Єрба мате, залитий крижаною водою прямо з джерела, вже пили сотні років тому індіанці племені гуарані. Такий напій додавав їм енергії, прояснював розум і зменшував відчуття голоду, водночас чудово охолоджуючи тіло в нестерпну спеку. Традиція була підхоплена сучасними парагвайцями і настільки глибоко вкоренилася в культурі Парагваю, що терере став національним напоєм країни, а остання субота лютого була оголошена Національним днем терере. Цікаво також відзначити, що у 2020 році міжнародна організація ЮНЕСКО включила парагвайську традицію пиття терере до свого списку нематеріальної культурної спадщини. У Парагваї крижаний мате п'ють усі - і молоді, і старі. Його п'ють вранці для стимуляції і вдень для охолодження. Вони беруть з собою великий термос-термос, перекинутий через плече, на роботу або навчання, на зустріч з друзями, на прогулянку або в подорож. Холодну йербу вони п'ють за допомогою гуампи - спеціальної посудини-терре. Традиційно його виготовляють з рогу або копита буйвола, хоча зараз так само часто використовують керамічні, металеві або дерев'яні гуампи з дерева пало санто. Парагвайці додають кубики льоду, шматочки свіжих фруктів, зазвичай цитрусових, та свіжу зелень до свого холодного терре, який там називають "юйо", і який можна придбати практично на будь-якому ринку. Часто змішують холодну воду з соком, вичавленим з плодів, а іноді повністю замінюють її замороженим соком.

Як приготувати теревель?

Як приготувати холодний мате? Це так само просто, як приготувати його в традиційному гарячому вигляді. Листя падуба чудово розкриває свої властивості в гарячій воді, а також під впливом низьких температур. Для того, щоб благородна рослина охочіше ними "ділилася", вода повинна бути дуже холодною, навіть крижаною - близько 1-5 °C. Приготування холодного мате схоже на традиційне заварювання. Наповніть калабаш сушеним чаєм (ми рекомендуємо використовувати приблизно на 50% більше йерби, ніж зазвичай). Перед тим, як наливати воду в ємність, додайте кілька кубиків льоду, щоб довше зберегти низьку температуру напою. Напій також буде довше "настоюватися". Для того, щоб насолодитися благородним, виразним смаком, залиште ємність приблизно на 5-10 хвилин. Холодний мате чудово поєднується із зеленню та фруктами. Варто збагатити його шматочками цитрусових, шматочками освіжаючого кавуна чи соковитого персика або свіжою м'ятою. Ефект тривалого освіження гарантовано!

Що таке tereré ruso? Як приготувати терем з соком?

У 1930-х роках регіон Гран-Чако був ареною кровопролитного збройного конфлікту між Парагваєм та Болівією. На боці колишньої країни воювало багато добровольців з Радянського Союзу. Незвиклі до тропічного клімату військовослужбовці важко переносили виснажливу спеку. Однак освіжаюча холодна ерба виявилася надто гіркою для їхнього непідготовленого смаку. Компромісним рішенням виявилася незначна модифікація. Замість води листя падуба заливали замороженим соком - зазвичай апельсиновим. Напій припав до душі росіянам. Він також швидко завоював схвалення місцевого населення. На згадку про незвичайні обставини його створення, його і сьогодні називають "російським тереном" або "тереном руським". Холодний мате, залитий соком, а не водою, пили також українські емігранти, які оселилися в парагвайському штаті Ітапуа в першій половині 20-го століття. Більше про холодну ербу з соком ви можете прочитати в архівній статті блогу на нашому сайті. Як приготувати тере русо самостійно? Все просто! Насипте сушений мате в ємність - які види краще всього підходять, ми підкажемо далі в цій статті. Киньте кілька кубиків льоду і влийте в матчу трохи попередньо замороженого соку - апельсинового, яблучного, персикового, полуничного або соку маракуї. Експериментуйте і знайдіть свій улюблений смак. Російський терен готовий! Рецепт банально простий, чи не так?

Найкращий йерба мате для терере

Для холодного заварювання підходить практично будь-який вид сушеного продукту. Як грубого, так і дрібно нарізаного сорту. Добре працює запорошена парагвайська, а також зелена бразильська ерва мате, яка практично не містить пилу і гілочок. Варто спробувати різні види, щоб знайти той, який нам найбільше підходить. Багато виробників пропонують готові суміші, призначені для холодного приготування йерби. Зазвичай в їх основі лежать трав'яні та фруктові добавки, які надають композиції неповторного аромату та смаку. Ми мали можливість випробувати багато таких сумішей. Ми підібрали для вас кілька наших улюблених. Всі вони доступні в нашому інтернет-магазині. Яка йерба найкраще підходить для терре? Спробуйте різні варіанти і вирішуйте самі!

Аксесуари для теренкуру

Вибираючи правильні сушки і добавки для приготування холодної версії мате, важливо не забути про відповідні аксесуари. Як і у випадку з гарячим варіантом мате, важливим інструментом є бомбілья, яка відокремлює гущу від напою. Крім того, холодний йерба також можна приготувати за допомогою звичайної заварки для чаю або френч-преса для кави - так званого "френч-преса". Що стосується судна, то насправді не має значення, в якому саме готується теревель. Відсиланням до культури південноамериканців стане традиційна матроча або, ще краще, гуампа, але можна приготувати холодну йербу і в звичайній кружці, склянці або - в істинно хіпстерському стилі - в банці! Також корисно обзавестися термосом-термосом, в який можна наливати крижану воду, кидати кубики льоду і заливати сушку кілька разів, поки вона не втратить свій аромат. Це чудовий варіант для відпустки - взяти з собою в дорогу! Особливо наполегливо рекомендуємо тереновий "набір" 3 в 1 - Yerbomos 5.0. Це дивовижний аксесуар, який поєднує в собі функції каремата, термоса та бомбочки. Чудовий гаджет, який полегшує життя!

Рекомендовано

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

150,00 ГРН чистий/1шт.(600,00 ГРН / kg)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel