Що таке мате?
Існує напій з надзвичайними стимулюючими та зміцнюючими здоров'я властивостями, відкритий ще стародавніми індійцями. Єрба мате - це настій з листя та гілочок Ilex paraguariensis. Для індіанців племені гуарані він був чимось на кшталт чаю для сучасної людини. Сьогодні властивості та смак мате відомі в усьому світі. Європейці також дедалі більше полюбляють цей надзвичайний напій з Південної Америки. Що таке мате? Як його приготувати і як пити? Який він на смак? У сьогоднішній статті ми зібрали всю найважливішу інформацію про чай мате!
Резюме:
- Що таке мате? Звідки походить мате?
- Індіанці гуарані. Першовідкривачі мате
- Єрба мате та єзуїти
- Єрба мате. Невід'ємна частина життя латиноамериканців
- Як працює мате?
- Єрба мате. Корисніше за каву
- Мате для схуднення
- Який смак у мате?
- Єрба мате. З чого почати?
Що таке мате? Звідки походить мате?
Мате -це висушене листя Ilex paraguariensis, рослини з роду падуб, яке використовують для приготування ароматного настою з високим вмістом кофеїну, поживних речовин, вітамінів і мінералів. Рослина росте в Парагваї та субтропічних районах Аргентини і Бразилії. Саме в цих трьох країнах і в сусідньому Уругваї мате є найпопулярнішим напоєм, який щодня п'є значна частина населення. Що стосується вирощування, то падуб має високі вимоги. Рослина віддає перевагу низинним ділянкам з високою вологістю. Обов'язковими умовами є наявність 2 500 мм опадів на рік та середня температура близько 20°C. Не менш важливими є відповідні критерії ґрунту. Вважається, що ґрунт, на якому росте Ilex paraguariensis, повинен містити глину і пісок, мати слабокислу реакцію і бути багатим на калій. Саме тому, незважаючи на неодноразові спроби, інтродукувати мате в інших регіонах світу досі не вдалося.
Індіанці гуарані. Піонери мате
Надзвичайні властивості Ilex paraguariensis були відкриті індіанцями гуарані задовго до європейської колонізації. Жування листя рослини дозволяло їм втамовувати голод, покращувати концентрацію уваги та заряджати енергією. Особливо корисним мате був під час полювання або міжплемінних сутичок. Не дивно, що його почали оточувати майже божественним культом, а споживання набуло характеру релігійної церемонії. Витоки появи мате на землі навіть стали частиною міфології гуарані. Вони вірили, що чудодійна рослина була даром богинь Ярі та Арай. Кажуть, що вони з'явилися в людській подобі на землі, де під час прогулянки джунглями на них напав ягуар. Їхнім рятівником виявився мисливець на ім'я Гуарані. Нагородою за порятунок став падуб, який наступного дня несподівано виріс прямо під його хатиною. З цього моменту рослина і її життєдайне листя стали символом дружби і братерства серед індіанців.
Єрба мате та єзуїти
Прихід колонізаторів з Європи зазвичай асоціювався з масовим знищенням культури корінних народів. Однак індіанцям гуарані дуже пощастило. Все завдяки приходу єзуїтів. На відміну від іспанської корони, місіонери проводили мирну євангелізаційну діяльність. Їх діяльність була зосереджена на створенні та управлінні так званими редукціями. У поселеннях, розташованих посеред неприступних тропіків, вони пропагували політичний устрій, заснований на спільній праці та справедливому розподілі багатства. Ченці також зацікавилися мате. Оцінивши його корисні властивості, вони внесли численні вдосконалення в техніку вирощування. Це дозволило їм збільшити врожайність і, як наслідок, експортувати надлишки мате в інші провінції. Слава про напій швидко поширилася серед конкістадорів. Популярність Ilex paraguariensis неухильно зростала, поступово вкорінюючись у місцеву культуру. У період боротьби за незалежність на зорі 19 століття мате став символом національної ідентичності країн, що розвиваються. Це виражається, наприклад, в архетипі гаучо, центральному для аргентинської традиції. Постать волелюбного кочівника-скотаря з південних прикордонних районів країни і сьогодні зображується з нерозривною посудиною, повною життєдайного мате.
Мате. Невід'ємна частина життя латиноамериканців
Мате є невід'ємною частиною ідентичності та повсякденного життя латиноамериканців і до сьогодні. Не дивно, що на відносно вузькій території, де зустрічається рослина, так багато плантацій. Зараз їх кількість сягає кількох тисяч. За статистикою, лідером зі споживання чаю мате є Уругвай. Щорічне споживання мате на душу населення там становить майже 9 кілограмів! Відразу за ними йде Аргентина з показником близько 6,5 кілограмів на людину в рік. Замикає п'єдестал Парагвай з показником близько 2,5 кілограмів на людину. Бразильці також полюбляють мате, але він не є популярним на всій території країни. Виробництво мате зосереджено в чотирьох провінціях на півдні Бразилії - Парана, Ріу-Гранді, Санта-Катаріна і найменше в Мату-Гросу-ду-Сул. Північ країни потіснило виробництво кави, і багато людей у північних регіонах навіть не знають, що таке мате. Тож не дивно, що тамтешні підприємці зосереджені на продажі сировини за кордон. Протягом багатьох років Бразилія, пліч-о-пліч з Аргентиною, є світовими лідерами з експорту мате. Відразу за ними йде Парагвай. А куди найчастіше відправляють мате? На початку списку - Уругвай і країни Близького Сходу: Сирія та Ліван. Іспанія є європейським лідером з імпорту, завдяки великій кількості латиноамериканських іммігрантів, які там проживають. За нею йдуть Німеччина, Франція та Польща. У цих країнах спостерігається найвищий приріст продажів мате. Ми нескромно зізнаємося, що в цьому є і наша заслуга, в тому числі і нашого інтернет-магазину. Без сумніву, деякі з вас відкрили для себе мате саме через нас!
Як працює мате?
Зростаюча популярність мате за межами рідного континенту пояснюється його численними корисними властивостями. Сухий продукт характеризується високою концентрацією кофеїну, подібною до тієї, що міститься в каві. Важливу роль відіграє також низка додаткових інгредієнтів. Вживання мате забезпечує організм комплексом вітамінів і, серед іншого, рибофлавіном, хромом, калієм і цинком. Настій стимулює роботу м'язів і серця, підтримує обмін речовин, підвищує інтелектуальну працездатність і усуває втому. Величезний вміст антиоксидантів, у свою чергу, стимулює захисні механізми імунної системи. Люди, які п'ють мате, рідше хворіють. Єрба мате також іноді використовується як природний стимулятор для спортсменів. Настій розширює кровоносні судини і покращує кровообіг, тим самим підвищуючи працездатність організму під час фізичних навантажень. Дослідження, проведені в останні роки, дозволяють припустити, що мате може мати гальмівний вплив на розвиток хвороби Альцгеймера. Крім того, дослідники вбачають можливий зв'язок між споживанням мате та уповільненням засвоєння глюкози. Це свідчило б про позитивний вплив настоїв у боротьбі з діабетом.
Єрба мате. Корисніше за каву
Як ми вже згадували вище, мате за вмістом кофеїну близький до кави. Водночас, останнім часом все більше кавоманів переходять на настій мате. У чому причина цього явища? Медики не сумніваються: мате просто корисніший для здоров'я! Кофеїн, який він містить, засвоюється повільніше, але більш збалансовано. Це призводить до менш інтенсивного, але більш стабільного і тривалого ефекту стимуляції. Це усуває неприємний наслідок вживання кави у вигляді раптового припливу енергії і подальшого відчуття слабкості. Це також пов'язано з мінеральним і поживним багатством мате. Рослина містить більше інгредієнтів, цінних для здоров'я і легких для засвоєння організмом. Не дивно, що ті, хто спробував мате, рідко повертаються до "маленького чорного".
Мате для схуднення
Серед безперечних переваг мате - той факт, що настій допомагає схуднути. Його регулярне вживання підтримує обмін речовин і надає стимулюючу дію на метаболічні процеси в нашому організмі. Крім того, настій "обманює" організм, даючи відчуття ситості. Вживаючи чай мате, нам, безумовно, буде легше відмовити собі в солодощах та інших жирних закусках. Для того, щоб підтримати лікування для схуднення, варто зацікавитися продуктами з мате, призначеними спеціально для скидання зайвих кілограмів. Ці продукти позначаються іспанським терміном silueta, що означає "силует". У їх складі, крім мате, ми можемо знайти композицію трав, що підтримують метаболізм. Клієнти нашого інтернет-магазину найчастіше обирають Guarani Silueta, Verde Mate Green Silueta та Regulase.
Який смак у мате?
"Який смак у мате?" Це питання задають люди, які мають намір вперше спробувати мате. Чи підійде їм його смак, чи буде він занадто гірким та насиченим? Найбільше з ним асоціюються сила та гіркота, але правда в тому, що немає двох однакових мате. Кожен вид і сорт має свій смак, на який впливає низка різних факторів. Перший з них - метод обробки. Традиційний мате сушать за допомогою диму над спеціальною жаровнею. В результаті заварка має інтенсивний, злегка гіркуватий смак, який може здатися занадто міцним для початківців матеїстів. З зеленим мате справа йде інакше. При обробці цього виду мате використовується гаряче повітря. Сухий продукт зберігає свіжий трав'янистий колір і м'який органічний аромат. Саме зелений мате рекомендується для початку матеїстичної пригоди. Ще один момент - наявність добавок. Мате чудово поєднується з травами та фруктами, які пом'якшують інтенсивний смак і вносять цікаві, оригінальні нотки. Переважна більшість відомих брендів пропонують продукцію, багату на різноманітні інгредієнти.
Як покращити смак мате?
Якщо смак мате видався вам надто інтенсивним, коли ви вперше його спробували, ще не все втрачено! Є багато альтернатив. Ви можете, наприклад, перейти на більш делікатний мате з маркуванням suave (це слово в перекладі з іспанської означає "м'який") або мате з добавками. Не обов'язково купувати готові суміші. Якщо ви вже зупинили свій вибір на класичному мате без добавок, але він для вас занадто гіркий, ви можете самостійно додати до нього шматочки фруктів або сушені та свіжі трави. Мате - ідеальна основа для кулінарних експериментів! Гіркий і насичений смак мате можна також пом'якшити, додавши підсолоджувачі - мед, стевію, цукор або його більш здорові замінники, такі як ксиліт або еритрит. Ще одним важливим питанням є кількість сушеного продукту. Рекомендовані виробниками порції можуть виявитися завеликими для початківців. Не гріх для початку насипати в чашку для мате чайну ложку сухого листя, а не 1/4 об'єму ємності, як зазвичай рекомендують. Також важливо стежити за температурою води, якою заливається мате. Оптимальна температура води - 70-80°C. Занадто гаряча вода може ошпарити листя падуба, що зробить настій дуже гірким, тоді як прохолодніша вода зробить смак мате м'якшим, але й гірше розкриє його властивості.
Єрба мате. З чого почати?
Для того, щоб спробувати мате, нам потрібен, перш за все, сам сухий продукт. Він досить порошкоподібний, тому при контакті з водою утворюється багато гущі. Щоб виправити це, необхідна фільтрувальна трубка з ситом - бомбілья. Також корисний спеціальний контейнер - мате-гарбуз - з кераміки, видовбаний плід калабаша (також званий калабаза) або дерева (зазвичай пало санто). У нашому інтернет-магазині мате ви знайдете все необхідне для приготування напою. Якщо ви тільки починаєте знайомство з мате, найкраще придбати стартовий набір, що містить набір аксесуарів. Якщо ви хочете дізнатися більше про мате, обов'язково перегляньте наші статті в блозі:
- Єрба мате в двох словах. Ознайомтеся з нашим посібником для початківців!
- Заварюємо чай мате. Посібник для початківців
- Мате - як часто його можна пити? Чи є протипоказання?
Джерело інформації:
- Wikipedia: Yerba mate, Mate.
- C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
- A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate—A Long but Current History, Nutrients, 2021.
- P. M. Bortoli et al., Ilex paraguariensis: Potential antioxidant on aluminium toxicity, in an experimental model of Alzheimer's disease, Journal of Inorganic Biochemistry, 2017.
- A. Alkhatib et al., Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management, Nutrients, 2017.
- B. Sarriá et al., Yerba mate may prevent diabetes according to a crossover, randomized, controlled study in humans, Proceedings of The Nutrition Society, 2020.
- statista.com.
- oec.world.