Що таке зелений мате і чим він відрізняється від традиційного сорту?
Зелений мате вже деякий час панує на європейському ринку мате. Зелений мате - що це таке? Які його характеристики і що зробило його таким успішним? Чим він відрізняється від традиційного сорту? На ці та багато інших питань ми відповімо в сьогоднішній статті.
Резюме:
- Як традиційно готують мате?
- Як п'ють мате бразильці?
- Зелений мате - бразильський спосіб виробництва
- Зелений мате - властивості. Зелений, ароматний, багатий кофеїном та іншими цінними сполуками
- Соковитий зелений мате - для кого?
- Verde Mate Green - бестселер серед зелених сортів мате
Як традиційно готують мате?
Відмінності між зеленими та класичними сортами мате пов'язані насамперед зі способом сушіння сировини. Як ви, напевно, знаєте, традиційно він полягає в тому, що Ilex paraguariensis на короткий час поміщають над спеціальним вогнищем. В результаті мате втрачає вологу і просочується сухими нотами. Хоча весь процес триває лише кілька секунд, він має значний вплив на смак і аромат. Крім того, традиційно виготовлений мате часто піддають копченню, що також має значний вплив на смакові та ароматичні якості висушеного продукту. Після сушіння листя і гілочки Ilex paraguariesnsis проходять процес приправлення. Деякі види мате витримуються до двох років! За цей час вони набувають інтенсивності смаку та аромату. Настій на основі традиційно обробленого листя характеризується гіркотою і димними акцентами. Саме так готують переважну більшість мате з Парагваю та Аргентини.
Як п'ють мате бразильці?
Бразилія славиться своєю любов'ю до мате. Ця країна, поруч з Аргентиною, є найбільшим виробником мате у світі. У 2019 році країна виробила майже 520 000 тонн сушеного продукту. Бразильці особливо полюбляють пити чімаррао - мате, перемелений на тонке соковите зелене борошно. Приготування найпопулярнішої в Бразилії "чими" вимагає трохи більше зусиль, ніж приготування класичного настою мате - потрібно використовувати набагато більше сушеного продукту і правильно розташувати його в посудині. Також для пиття цього різновиду мате потрібні дещо інші інструменти. Чімаррао п'ють у спеціальному калабаші з товстими стінками і характерною широкою шийкою. Такий посуд називається "куя". Через дуже тонку текстуру чимаррао, для його пиття також потрібно використовувати спеціальну бомбіллу, яка називається "бомба", з більш тонким фільтром. Також у Бразилії популярний мате, який виготовляють спеціально для вживання в холодному вигляді - терере. Це лист середнього розміру, з великою кількістю гілочок і невеликою кількістю пилу. "Уругвайський" вид мате, TIPO PU1, також виробляється в Бразилії і повністю йде в Уругвай - в цій країні, через погані економічні та ділові умови, практично не вирощують парагвайський падуб і не виробляють мате. Сушений "уругвайський" мате складається з досить дрібно подрібненого листя і великої кількості пилу, без гілочок. Рослину сушать над вогнищем і зазвичай коптять, хоча через короткий час витримки димні акценти в уругвайському мате не так помітні, як в парагвайському.
Зелений мате - бразильський спосіб виробництва
З огляду на потреби зовнішнього ринку, бразильці розробили особливий метод обробки Ilex paraguariensis, поєднавши свою любов до соковитої зелені та свіжості з класикою і традиціями мате. Так був створений зелений сорт ма те. Замість традиційного вогнища і димної жаровні для сушіння використовується гаряче повітря. При сушінні падуба таким чином процес ферментації зупиняється. Майже одразу після сушіння листя Ilex paraguariensis пакують - процес старіння пропускається. В результаті мате зберігає свій соковитий зелений колір і рослинний, трав'яний смак і аромат, який у багатьох людей асоціюється зі свіжоскошеною травою - дуже схожий на чимаррао. Мате зелений, однак, не подрібнений в дрібний порошок, тому його можна заварювати так само, як і класичний мате, в будь-якій ємності, і пити практично через будь-який тип бомбейки - крупно нарізане листя не заб'є фільтр.
Мате зелений - властивості. Зелений, ароматний, багатий кофеїном та іншими цінними сполуками
Оброблена гарячим повітрям замість вогню і диму, сировина зберігає всі найцінніші якості виду. Зелений мате багатий на хлорофіл, вітаміни A, C, E, B1, B2, B3, B5 і мінерали, включаючи кальцій, залізо, калій, фосфор, цинк і селен. Як і класичний сорт, зелений мате містить антиоксиданти. Властивості також залишаються незмінними. Тих, хто побоюється, що зелений ма те слабший - заспокоюємо. Він має ідентичні ефекти з класичним мате. Адже він виготовляється з тієї самої рослини, відрізняється лише спосіб його обробки. Зелений мате, так само як і сушений на вогні та диму, стимулює, покращує концентрацію уваги, зміцнює імунітет, підтримує обмін речовин, знижує рівень холестерину та сповільнює старіння клітин. Листя не копченого, термічно висушеного мате зберігає свій соковитий зелений, яскравий колір. Зелений сорт можна відрізнити від традиційно приготованого мате неозброєним оком. Смак і аромат заварки також відрізняється - зелений мате дуже м'який. Характерна гіркота, відома з традиційних сортів з Парагваю або Аргентини, поступається місцем свіжим і рослинним ноткам з трохи сухим характером. Крім того, завдяки цим якостям зелений мате чудово поєднується з натуральними добавками.
Соковитий зелений мате - для кого?
Як ми вже згадували, зелений сорт мате характеризується м'яким характером - він має ніжний, рослинний смак і приємний, свіжий аромат. Він майже повністю позбавлений гіркоти і, завдяки способу виробництва, не має димних акцентів, які відлякують багатьох недосвідчених любителів мате. Багато хто порівнює його із зеленим чаєм. Тому він є чудовим варіантом для початківців любителів мате. Він дозволяє м'яко познайомитися зі смаком "парагвайського чаю" і зануритися в чарівний світ мате. Оскільки він добре поєднується з добавками, його також рекомендують любителям цікавих, насичених композицій. Він не містить пилу і паличок, тому обов'язково сподобається тим, хто віддає перевагу сушеному мате, що складається практично з одного листя.
Verde Mate Green - бестселер серед зелених сортів мате
Бразильський мате Verde Mate Green - бестселер серед зелених сортів мате. Асортимент цього найпопулярнішого і визнаного бренду мате налічує понад 40 варіацій, переважно з додаванням трав і фруктів. Найпопулярнішою сумішшю є Verde Mate Energía Guaraná - доза енергії в м'якій версії, з додаванням стимулюючої гуарани. Для любителів фруктових смаків рекомендуємо Verde Mate Frutos Tropicales - з додаванням екзотичних фруктів. Для тих, кому потрібна додаткова стимуляція - не лише енергія для роботи, але й прискорення роботи сірих клітин - рекомендуємо суміш Verde Mate Más IQ, з додаванням женьшеню та гінкго білоба. Також варто звернути увагу на функціональні суміші зі спеціально підібраним складом ароматичних трав, які підтримують роботу організму, наприклад, Verde Mate Silueta або Verde Mate Detox. Цікавою пропозицією в асортименті бразильського бренду є варіанти "тостада" - смажений мате. Зелений мате додатково проходить процес обсмажування в спеціально розробленій печі, в результаті чого його соковитий зелений колір перетворюється на шоколадно-коричневий, а смак і аромат нагадує зернову каву. Тут ми особливо рекомендуємо варіанти Verde Mate Coffee, з додаванням меленої кави, і Verde Mate Carmella - збагачений великими шматочками кокосової стружки і натуральним карамельним ароматом. Рекомендуємо пити обсмажений мате з молоком замість води! Яку б версію ви не обрали, ми гарантуємо, що ви отримуєте продукт найвищої якості у повнорозмірній 500-грамовій упаковці.