Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Чашка мате - яку вибрати?

2023-06-07
Чашка мате - яку вибрати?

Єрба мате - магічний напій з Південної Америки з багатьма чудодійними властивостями. Його приготування та вживання створює справжній магічний ритуал, і щоб зберегти цю магію, варто використовувати спеціальні інструменти. Чашка для мате - це основа. Цікаво, яка буде найкращою та найзручнішою? Пропонуємо ознайомитися з перевагами та недоліками кожної посудини.

Підсумок:

  1. Посудина для мате: мате, гарбуз чи калабаш?
  2. З чого роблять чашки для мате?
  3. Форми чашок для мате
  4. Яку мате-гарбуз краще вибрати для приготування мате?

Посудина для мате: мате, гарбуз або калабаш?

Жителі Південної Америки, звідки походить мате, називають посудину, в якій вони п'ють заварку, мате. Ця назва походить від слова mati, що означає "посудина для пиття" мовою кечуа. Інший не менш поширений термін для позначення чашки для мате - "гарбуз" (або "калабаш" від іспанського calabaza). Хоча за визначенням це слово описує матеріал, з якого виготовлено посудину, в розмовній мові стало прийнято використовувати його як взаємозамінне зі словом " мате " для позначення будь-якої посудини, незалежно від типу або матеріалу виготовлення. Існує багато різних видів чашок для мате. Вони відрізняються за формою, місткістю та призначенням. Найменші посудини вміщують лише близько 100 мл заварки, тоді як найбільші можуть вмістити до півлітра мате. Деякі з них виготовлені з дерева, деякі - з натурального калабашу, а інші - з кераміки або скла. Матеїст-початківець може трохи загубитися у всьому цьому. Хочете знати, яку чашку для мате вибрати? Давайте розглянемо кожну з них разом!

З чого роблять чашки для мате?

Дерев'яні мате

Найбільш атмосферним і популярним вибором для любителів мате є мате, виготовлені з дерева або плодів калабаша. Дерев'яна чашка для мате надає напою унікальну глибину, яку неможливо підробити. Дерево виробляє ароматну смолу, і мате, заварений в посудині з нього, має зовсім інший смак, набуваючи смакових і ароматичних ноток. Дерев'яну чашку для мате найчастіше виготовляють з пахучого дерева пало санто, рідше - з дуже міцного і довговічного дерева альгарробо, лапачо або лимона. Для посилення конструкції дерев'яного мате часто додають металеву фурнітуру. Дерев'яна гарбуз мате має свої переваги і недоліки:

Плюси:

  • при заварюванні в дерев'яній мате-гарбузі, мате має інший смак і запах, набуває глибини і абсолютно нового виміру,
  • дерев'яні чашки не найдешевші, але ціна відповідає високій якості та добротності виготовлення, дерево дуже стійке до будь-яких пошкоджень,
  • дерев'яна мате відносно легка і дуже зручно лежить в руці.

Мінуси

  • дерев'яна чашка для мате вибаглива у догляді. По-перше, перед першим використанням її потрібно підготувати, щоб вона прослужила якомога довше. Цей процес називається курадо, і ми писали про нього докладніше тут. По-друге, за ним потрібно правильно доглядати. Деревина - це органічний матеріал, який може легко гнити під впливом вологи. Залишати залишки мате в дерев'яному контейнері - не найкраща ідея. Водночас посудину з дерева потрібно регулярно зволожувати. Якщо пересушити її занадто сильно, вона може зламатися,
  • дерев'яний мате віддасть свій смак і аромат заварці, але в той же час він легко вбирає в себе смаки і аромати рідин, які в ньому містяться. Якщо вас зовсім не турбує, що гарбуз пало санто набуває смаку вашого улюбленого мате, то буде досить погано, якщо чашка з мате набуде смаку рідини для миття посуду. Не рекомендується полоскати дерев'яну посудину будь-якими миючими засобами.

Мате з калабашу

Чашки для мате з плодів калабашу, як і дерев'яні, є досить вибагливими посудинами. Вони виготовляються з висушеного, видовбаного і дерев'янистого плоду калабаша - гарбуза, який має характерну форму. Залежно від частини плоду, з якої зроблено посудину, вона має різну форму і назву, але про це пізніше. Калабаш, як і дерево, є органічним матеріалом, тому посуд з нього має свої переваги та недоліки:

Плюси:

  • чашки для мате, виготовлені з плодів калабашу, є екологічними - вони не засмічують навколишнє середовище,
  • як і дерев'яні посудини, калабаші міцні та не б'ються,
  • як і дерев'яні чашки для мате, калабаш є органічним матеріалом, тому віддає свій смак і аромат чаю для мате, надаючи йому неповторну глибину.

Мінуси

  • перед першим використанням калабаш вимагає відповідної, досить трудомісткої підготовки,
  • під впливом вологи в чашці для мате з калабашу може швидко з'явитися цвіль,
  • як і дерев'яний мате, калабаш схильний до поломок.

Керамічні мате-гарбузи

Керамічні кальяни практичні, прості у використанні і дуже популярні. Використання цього типу посуду схоже на використання звичайного горнятка для пиття кави або чаю. Цей матеріал стійкий до високих температур і не впливає на смак мате, що дехто вважає перевагою. Які ще переваги та недоліки мають керамічні мате?

Плюси:

  • вони дешеві і широко доступні в будь-якому магазині мате,
  • прості у використанні - не пліснявіють при намоканні і не тріскаються при нагріванні, крім того, їх можна без проблем мити в посудомийній машині, використовуючи миючі засоби,
  • існує величезний вибір різних дизайнів і кольорів - керамічний калабаш може бути виконаний практично в будь-якому стилі.

Мінуси

  • керамічна калабаш відрізняється від звичайної чайної чашки лише своєю формою. У питті заварки в такій посудині вже немає такої магії, як у мате з пало санто або натурального калабаша,
  • хоча вони не б'ються під впливом гарячої води, як у випадку з дерев'яними чашками для мате, в більшості випадків керамічний калабаш, що падає на підлогу, розбивається.

Чашки для мате з інших матеріалів

Популярними і дуже практичними у використанні є чашки для мате, виготовлені з нержавіючої сталі. Їх великою перевагою є те, що вони довше зберігають температуру напою (як гарячого, так і холодного). При цьому температура всередині посудини не впливає на зовнішню, тому вона не подразнює руки - не обпікає їх, коли заварка в мате гаряча, і не замерзає, коли в посудині знаходиться крижаний терре. Іноді можна зустріти чашки для мате зі скла, так звані гласанто. Прозорі скляні стінки гласанто дозволяють зазирнути "всередину" заварки і помилуватися листям і паличками мате, що парують у теплій воді. Недоліком цього виду чашки для мате є її крихкість - скляну посудину легко розбити.

Форми чашок для мате

Круглі чашки для мате

Найпоширенішою формою чашок для мате є характерна кругла "куля" - опукла внизу і звужується догори. Посудини такої форми виготовляють з кераміки, дерева та плодів калабаша - його нижньої частини. Вони підходять практично для будь-якого виду чаю мате - будь то пильний парагвайський мате або крупно нарізаний зелений мате без гілочок і пилу. Приготування лише дуже дрібно подрібненого мате чимарано в цій чашці може бути проблематичним, оскільки в ній можна заварювати лише мате дуже дрібного помелу.

Куя

Бразильці, які люблять пити свіжий, дрібно мелений мате яскраво-зеленого кольору, готують заварку в особливій великій посудині з товстими стінками і широкою шийкою. Куя, як називають цю посудину, виготовляється з верхівки калабаша.

Поронго

Характерною особливістю посудин поронго є те, що вони оснащені металевою триногою. Цей тип посудин, як і куя, виготовляється з верхньої частини калабаша і має досить велику місткість. Вони також іноді оснащені широкою шийкою. Однак від куї вони відрізняються товщиною стінок - вони значно тонші. Жителі Аргентини та Уругваю найчастіше п'ють йерба мате в калабашах типу поронго.

Гуампа

Гуампа виготовляється з рогів або копит великої рогатої худоби. Назва гуампа походить від слова wampa, що означає "ріг" мовою кечуа. Вони мають дуже цікаву форму, яка вирізняє їх з-поміж інших посудин - вони витягнуті та м'яко зігнуті. Гуампи часто оснащені зручною ручкою, щоб їх було легше тримати. Вони також часто обгорнуті металом, що сприяє їх довговічності. Гуампи особливо популярні в Парагваї, де через високі температури і дуже жаркий, спекотний клімат, мате п'ють в основному в крижаному вигляді - терере. Тільки холодний мате можна пити в гуампі, зробленій з рогу або копита. Контакт з гарячою водою може зіпсувати смак чаю мате, крім того, може з'явитися неприємний запах і присмак. Сьогодні ви також можете придбати гуамки з дерева або кераміки.

Яку гарбуз мате краще вибрати для приготування мате?

Яку гарбуз мате вибрати? Найкращий калабаш для мате - це той, в якому нам найзручніше пити заварку. Мате можна пити і в звичайній чашці, якщо вам так зручно - це індивідуальна справа і абсолютно не є злочином. Однак для того, щоб відчути справжню атмосферу пиття мате, пережити магічний ритуал заварювання і зануритися в культуру Південної Америки, ми рекомендуємо вибрати посудину з натурального матеріалу - дерева або плодів калабаша. Що б ви не обрали, пийте на здоров'я!


Джерело інформації:

  1. Wikipedia: Mate, Mate (infusión), Mate (recipiente).

Рекомендовано

Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel