Чай. Листовий чи пакетований?

2022-10-31
Чай. Листовий чи пакетований?

Тисячі років тому його відкрили китайці. Вони були в захваті від його смаку, і сьогодні його п'ють у всьому світі. Деякі вважають його частиною своєї щоденної рутини, п'ючи його під час їжі, під час перерви на роботі або під час післяобіднього відпочинку. Для інших - це важлива частина традиційних обрядів та ритуалів. Чай. Чому він такий популярний? Що краще - пакетований чи листовий чай? Чи корисно це для здоров'я? Читайте далі!

Почнемо з самого початку... Історія відкриття чаю

Китайська легенда свідчить, що чай був відкритий абсолютно випадково близько 5 000 років тому міфічним імператором Шеннунгом. Цей правитель мав звичку пити гарячу, кип'ячену воду. Одного разу, прогулюючись імператорським садом і попиваючи, як завжди, окріп з чайника, він вирішив відпочити в тіні одного з кущів, що росли неподалік. Коли він сидів і відпочивав серед пишної рослинності навколо, кілька листочків з сусіднього куща ненавмисно впали в ємність з водою, яку він тримав у руці. Через деякий час листя забарвило воду в бурштиновий колір. Допитливий правитель вирішив скуштувати напій. Виявилося, що він не лише має цікавий вигляд та чудовий запах, але й дуже смачний. Захоплений імператор відтоді став пити замість чистої гарячої води настій з листя куща, що ріс у його саду. Захоплений своїм відкриттям, він вирішив поширити вживання настою по всій країні.

Достеменно невідомо, чи відповідає ця історія дійсності, оскільки перші згадки про чай, настій з листя рослини з латинською назвою Camellia sinensis, датуються 10 століттям до нашої ери. Близько 800 року нашої ери перші насіння чаю були завезені до Японії. У 16 столітті чай був представлений росіянам завдяки дипломатичним контактам з Китаєм. У другій половині 17 століття, привезений з Китаю купцями, чай потрапив до Лондона. У 1826 році англійці виявили чайні кущі, що дико росли в індійському штаті Ассам. Там були створені численні плантації, які розвинулися настільки, що Індія зараз є другим за величиною виробником чаю - одразу після Китаю. Вперше чай з'явився в Польщі в 17 столітті. Ймовірно, вона потрапила до нас з Франції, завдяки французькій принцесі, а згодом королеві Польщі - Марії Луїзі Гонзага. Спочатку поляки не любили чай. Вони не вміли його заварювати і, крім того, сушений чай, який потрапляв до нашої країни, був дуже низької якості. Існувало багато думок, що чай навіть шкідливий для здоров'я. Лише у 18 столітті король Станіслав Август Понятовський популяризував моду на вживання чаю. Він організовував знамениті "четвергові обіди", під час яких пригощав гостей чаєм, десертами та вишуканими на той час напоями. Однак звичай пити чай функціонував лише серед еліти - при королівських і магнатських дворах. Решта суспільства ставилася до нього як до ліків від розладу шлунку та поганого самопочуття. Лише у 19 столітті поляки навчилися правильно готувати і пити чай. Звичку вони перейняли від російських солдатів, серед яких було прийнято пити міцний квас. Сьогодні ми п'ємо чай щодня, він є одним з основних продуктів харчування в наших домівках. За даними статистичного дослідження, 80 % поляків п'ють чай щодня, а у 2016 році ми посіли 10 місце у світі за споживанням чаю.

Шість кольорів, одна рослина. Види чаю

Безумовно, найпопулярнішим видом чаю є чорний сорт. Одразу за ним за популярністю йде зелений чай. Білий, жовтий, червоний і синій чаї також доповнюють цю кольорову палітру. Крім того, за оцінками, у світі налічується близько 1 500 різних сортів. А тепер сюрприз: всі ці види походять від однієї рослини - Camellia sinensis, або китайського чаю. Вони поділяються залежно від ступеня окислення листя рослини і способу його обробки, а "кольорова" назва того чи іншого виду чаю вказує на колір виготовленого з нього настою або на колір обробленого листя.

  • Чорний чай - найпопулярніший з усіх. Свою назву він отримав за колір листя, яке темніє в процесі ферментації. Відрізняється сильним, інтенсивним і приємно терпким смаком, настій має мідно-коричневий відтінок. Його п'ють у всьому світі, хоча в Китаї та Японії він дещо програє зеленому чаю. У Польщі до 90% споживачів віддають перевагу чорному чаю перед іншими видами. Найпопулярнішими сортами, які названі на честь регіону вирощування чаю, є ассам, дарджилінг, цейлонський та юньнаньський. Існує також кілька популярних сумішей, таких як Earl Grey - чорний чай, ароматизований олією бергамоту, або English Breakfast Tea - інтенсивна композиція з декількох сортів.
  • Зелений чай - на відміну від чорного, проходить мінімальну обробку. Зібране листя в'яне і засихає. Незабаром після збору вони піддаються впливу високих температур (за допомогою пари - в Японії або шляхом обсмажування - в Китаї), що зупиняє процес ферментації. Результатом цих дій є тонкий, делікатний аромат настою. Листя зберігає свій зелений колір і цінні вітаміни та мінерали, які в ньому містяться. Зелений чай вважається найкориснішим з усіх видів. Зупиняючи процес окислення, зелений чай також зберігає свій свіжий, трав'янистий, освіжаючий смак. Хоча він набирає популярність у всьому світі, найбільше зеленого чаю п'ють в азіатських країнах. Там до нього ставляться не лише як до продукту харчування, а й як до культурної цінності. Найпопулярнішими сортами є сенча, генмайча, порох і матчу, які походять з Китаю та Японії.
  • Білий чай - як і зелений, не ферментується. Він виготовляється з молодих чайних бруньок і листя, а його настій має світло-солом'яний колір. Він дуже м'який на смак - найм'якший з усіх видів. Незважаючи на свій м'який характер, він містить досить багато кофеїну. Якщо порівнювати масштаби виробництва чорного і зеленого чаю, то білий сорт виробляється на невеликій кількості плантацій, розташованих в Китаї та Індії. Це один з найдорожчих чаїв, що робить його не таким популярним.
  • Червоний чай - власне чай пуер - є постферментованим чаєм - він проходить додатковий процес окислення, завдяки чому колір обробленого листя стає ще темнішим, ніж у чорного чаю. Свою назву він отримав від регіону Пуер, що на півдні Китаю, де він виник. Існує два види червоного чаю, які відрізняються за способом виробництва - Шен і Шу. Пуер Шен піддають витримці до декількох десятків років. Дозріває і старіє природним шляхом. Пуер Шу - червоний чай, який піддають обробці парою і теплом, що прискорює процес ферментації. Дослідження показали, що червоний чай може сприяти зниженню ваги.
  • Синій чай - ще називають бірюзовим або смарагдовим чаєм. Власна назва - улун, що в перекладі з китайської означає "чорний дракон". Висушений чай має злегка синій колір. Рівень ферментації листя знаходиться між чорним і зеленим чаєм. Обробка включає в себе кілька етапів: в'ялення чайного листя на сонці або вітрі, охолодження в тінистому місці, перекидання листя в бамбукові кошики або спеціальні машини, щоб хрустіли краї, тостинг - це для припинення ферментації, скручування листя і формування їх в кульки, обсмажування при низькій температурі, щоб висушити листя. За кольором настій нагадує зелений чай. Смак і аромат мають солодкі, квіткові та фруктові нотки.
  • Жовтий чай - це найрідкісніший з усіх видів чаю і вважається найблагороднішим. Його називають "імператорським" чаєм. За легендою, за часів правління китайської династії Цин він призначався виключно для імператора, а на кожного, хто наважувався його випити, чекала смерть. Наче цього було недостатньо, оригінальний рецепт виробництва та приготування чаю був загублений протягом століть. Він був реконструйований у 1980-х роках, але перевірити, наскільки точно він відтворений, неможливо. Як і чай пуер, жовтий чай проходить подвійну ферментацію. Після збору чайне листя нагрівають, охолоджують, сушать і знову нагрівають. Цей процес повторюється кілька разів. За кольором настій нагадує зелений чай, хоча він більш жовтий. Смак злегка в'яжучий, але залишає трохи солодкуватий післясмак.

Листовий або пакетированный чай - що краще?

Існує так багато видів і сортів чаю і вони настільки різноманітні, що важко зрозуміти, який з них найкращий. Вони відрізняються смаком, ароматом, кольором, способом виробництва та заварювання. Кожен з них також має дещо відмінні властивості. Багато що залежить від того, чого ми очікуємо від чаю. Однак є одне дуже важливе правило. Який саме? Листовий чай - найкращий! Найбільш популярними формами чаю є листовий, пірамідальний та пакетований. Незрівнянно кращий за якістю чай - це той, що в листовому вигляді. Це цілі (або поламані), висушені чайні листочки, які під впливом теплої води розгортаються так, що ми можемо легко побачити їх форму. Недоліком є те, що для її виготовлення, окрім кружки, потрібна пивоварня. Без нього листя, потрапляючи в рот, може забрати все задоволення від чаювання. Що стосується зручності заварювання, то тут експрес-пакетики - явний переможець. Приготувати настій так само просто, як закип'ятити воду, покласти пакетик у чашку і залити окропом. Обидві форми також відрізняються за ціною. Справа в тому, що в чайних пакетиках для приготування чаю зазвичай використовують мелене листя. Часто в маленькі пакетики фасують навіть залишки, які залишилися від виробництва розсипного чаю. Один з компромісних варіантів - чай в пірамідках, створених з екологічно чистого матеріалу. Піраміди містять не цілі листки, а більші фрагменти, які мають простір для розвитку.

Листовий чай - як заварювати?

Знайти якісний листовий чай - це ще не все. Також дуже важливим є спосіб його заварювання, який включає в себе кілька факторів: температуру води, час настоювання, кількість використовуваного сухого чаю, а також настоювання чаю під кришкою. Будь-яка зміна може вплинути на смак і аромат заварки. Наприклад, наслідком занадто тривалого замочування чайного листя буде інтенсивний і гіркий присмак заварки. Аналогічний ефект буде, якщо в чашку або кухоль насипати занадто багато сушеного чаю. З іншого боку, чай, залитий занадто прохолодною водою, буде дуже слабким і несмачним. У двох словах, різні види чаю можна заварювати наступним чином:

  • Чорний чай: температура води - близько 100 °C (бажано 98 °C), час заварювання - близько 3-4 хвилин;
  • Зелений чай: температура води - 60-80 °С, час заварювання - 2-3 хвилини. Листя зеленого чаю можна заварювати кілька разів. Існує повір'я, що другий настій є найціннішим;
  • білий чай: температура води - 80-90 °С, час заварювання - 3-5 хвилин. Як і зелений чай, його можна заварювати кілька разів, збільшуючи час настоювання з кожним наступним настоюванням;
  • жовтий чай: температура води - 80-85 °C, час заварювання - близько 3 хвилин. Бажано заварювати його у скляному посуді - він ефектно змінює свій колір. Як і зелений та білий чай, його можна заварювати кілька разів, при цьому час настоювання слід збільшувати при кожному наступному заварюванні;
  • чай синій - улун: температура води - 90 °С, час заварювання - не більше 5 хвилин;
  • Червоний чай - пуер: температура води - 90-96 °С, час заварювання - 3 хвилини. Червоний чай також можна настоювати багато разів.

Купуйте свій чай в нашому інтернет-магазині!

Як ви вже помітили, у нас в магазині продається не тільки "зелене золото" Південної Америки. Ми також зацікавлені в здоровому харчуванні та інших натуральних і смачних настоях, включаючи каву і, звичайно, чай. Завдяки нашій співпраці з брендом Mary Rose ми вже маємо досить великий асортимент високоякісних чаїв, які постачаються з усього світу. Серед іншого, у нас є різні види чистого чаю без добавок, такі як: юньнаньський чорний чай або зелений чай сенча. Також рекомендуємо дивовижні, ароматні і дуже смачні чайні суміші з трав'яними і фруктовими добавками. Наше серце викрадає чорний чай "Чарівний ліс", а в теплі дні ми любимо потягувати трав'яну, освіжаючу композицію зеленого чаю "Фреска". Останнім часом нам також дуже сподобався солодкий та ароматний червоний пуер "Тропікана". Серед асортименту чаїв у нас є і трава, яка не зовсім чай - ройбуш. Його виготовляють з африканського червоного куща, який вирощують у Південній Африці. На відміну від чаю - Camellia sinensis, він не містить кофеїну, тому ройбуш можна пити в будь-який час доби без будь-яких проблем.

Рекомендовано

Taragui Energia 0,5 кг

Taragui Energia 0,5 кг

239,00 ГРН чистий/1шт.(478,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5 кг

Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

220,00 ГРН чистий/1шт.(440,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel