Трішки цікавинок зі світу yerba mate
Йерба мате – напій з Південної Америки – стає все більш популярним у всьому світі. Хоча він все ще набагато популярніший, ніж кава чи чай, напевно немає людини, яка б не чула цих двох слів: «йерба мате». Незалежно від того, чи тільки ви починаєте свою пригоду з «напоєм дружби», чи ви вже є досвідченим матеїстом, можливо, ви ще не знаєте кількох цікавих фактів про йерба мате.
4 цікавих фактів про yerba mate, які напевно вас зацікавлять
1. Йерба мате – це не тільки напій, який подають у матеро і п’ють з бомбільї. Багато людей експериментують з йерба мате, додаючи її в різні страви. Додавання настою йерби мате в смузі, лимонад або додавання сухого порошку в випічку — це досить просто і легко придумати рецепти. Але чи чули ви, наприклад, про йерба бургери? Це не що інше, як овочевий бургер з додаванням yerba mate! Багато цінних властивостей парагвайського падуба роблять його ідеальним не тільки як настій, який ми п’ємо або як інгредієнт страв, які ми готуємо, а і як доповнення до косметичних засобів, які ми використовуємо в повсякденному житті. Висушену в порошку йербу можна додавати в улюблений крем, масло, скраб або маску, додаючи нові властивості. Також на ринку косметики з’являється все більше готових продуктів, які ми можемо купити в стаціонарних або інтернет-магазинах. Тому ми легко можемо знайти мило, шампунь для волосся або крем для очей з yerba mate в складі.
2. Йерба мате можна вирощувати в горщику. Парагвайський падуб росте з насіння, вкритого товстою оболонкою, яка не дає проростати зародку. У дикій природі плоди падуба їдять деякі види птахів, які потім поширюють насіння падуба з пошкодженим покривом, дозволяючи їм рости. Нині в магазинах можна купити правильно підготовлене насіння, які можна висадити самостійно. Завдяки цьому виростити йербу мате можна навіть в горщику! Звичайно, в мирних умовах ця рослина не досягне розмірів падуба, вирощеного в природному середовищі, і не матиме таких же властивостей, а тому ми не зможемо приготувати настій з її листя.
3. Перший ковток для святого Томи. Традиційно йерба мате готують, засипаючи сухофрукти в невелику кількість прохолодної води, а потім заливаючи теплою водою. Вода з першого заливання «зникає» загадковим чином. У минулому в країнах, звідки родом йерба мате, вважалося, що перший настій падуба випив святий Фома. Легенду поширювали єзуїти. Місцеві жителі вірили, що саме святий Фома приніс парагвайський падуб у світ і показав людям його властивості. Його оточувала незвичайна аура і на нього не нападали дикі тварини — пуми, ягуари та гадюки. Тому перший ковток йерби був «відданий» святому Фомі в подяку за отримання дару. Тепер ми знаємо, що вода від першого розливу просто поглинається сушшю, і в цьому немає ніякої магії, але вся культура заварювання та вживання йерба мате настільки захоплююча, що іноді цікаво додати в неї елемент таємниці.
4. Ви можете пити йерба мате так, як хочете! В Інтернеті можна знайти безліч статей і посібників про те, як приготувати та пити йерба мате. З них ви дізнаєтеся, що вам потрібні правильні інструменти, такі як матеро або бомбілья, потрібно всипати до посудини ¾ суміші, а вода має бути правильної температури. Особливо, коли ви тільки починаєте свою пригоду з цим чудовим «напоєм дружби», вам може здатися, що цих правил так багато, що важко їх усі запам’ятати. Правда в тому, що вам зовсім не потрібно їх дотримуватися. Якщо вам не подобається занадто велика «міць» йерби, ви можете посипати в матеро лише трохи сухого продукти. З його гіркуватим смаком також не доведеться миритися – можна додати трохи меду, соку, цукру чи будь-якого іншого підсолоджувача, який вам подобається, а також будь-яких добавок, які вам подобаються. Більше того, вам не потрібні матеро та бомбілья, щоб пити йербу! Ви також можете заварити її в улюбленому кухлі або чашці, використовуючи заварювач, Френч Прес або Аеропрес. Йерба мате також випускається в розчинній формі, а також у вигляді пакетиків і мішечків.