Смачне та корисне доповнення до настоїв - їстівні квіти
Квіти в першу чергу асоціюються з красивою, запашною прикрасою садів, лугів або підвіконь в оселі. Букет свіжозрізаних квітів, поставлений на стіл у вітальні, приносить свіжу, позитивну атмосферу. А чи знаєте ви, що багато квітів можна їсти? Вони смачні і гарно пахнуть, а ще мають численні корисні властивості. З них можна робити настій, додавати цілими до страв або використовувати як спецію. Їстівні квіти - де купити? Які квіти їстівні? Відповіді на ці питання будуть надані у сьогоднішній статті.
Ще в давнину знали, які квіти їстівні
Їстівні квіти - можна їсти свіжими або сушеними, а також зустрічаються в зацукрованому, кристалізованому або маринованому вигляді. З них готують настої, сиропи, настоянки, вина, теплі страви, супи, десерти, додають до чаю, морозива, тортів і салатів. Хоча використання квітів на кухні останнім часом стає все більш популярним, що пов'язано - окрім очевидних естетичних аспектів - з модою на здорову, натуральну їжу, насправді квіти були присутні в кулінарному мистецтві з давніх часів. Перші згадки про використання їстівних квітів можна знайти в книгах з Близького Сходу, що датуються 140 роком до нашої ери. Найбільшого поширення набули квіти троянди та апельсинового дерева, властивості яких використовувалися у фітотерапії. У Китаї та Японії хризантему використовують у стравах і настоях протягом століть і донині. Особливою любов'ю вона користується у японців, які вважають її символом довгого життя та високого соціального статусу. Додається до закусок, супів та салатів. З висушених квітів хризантеми заварюють чай. З Країни квітучої сакури нам також знайомий смак зеленого чаю з квітками жасмину, які разом складають освіжаюче, ароматне і надзвичайно ефірне поєднання. У Стародавньому Римі квіти і листя бурачника додавали у вино воїнам, щоб підвищити їхню доблесть перед битвою. У свою чергу, пелюстки троянд і фіалки додавали до страв, а лаванда була одним з інгредієнтів соусів. Квіти чорнобривців додавали до салатів у середньовічній Франції, а в Польщі пелюстки троянд з давніх часів перетирали на варення. Нині у польських домівках популярні трав'яні настої з липового цвіту або квітів ромашки.
Властивості їстівних квіток, вітамінний та мінеральний склад
Їстівні квіти характеризуються високою сенсорною привабливістю, що складається з форми, кольору, смаку та аромату. Вони привертають увагу своїм естетичним виглядом, красивими кольорами, цікавими смаками та свіжими, екзотичними ароматами. На основі досліджень споживчих настроїв та поведінки було відмічено, що особливу увагу споживачів привертають жовті, помаранчеві та блакитні квіти - вони виділяються і надають настою з ними або прикрашеній ними страві неповторного характеру. Важливо, що їстівні квіти не просто красиво виглядають в чашці або на тарілці як прикраса для настоїв або страв. Все більше і більше людей звертаються до цієї незвичайної добавки через її дієтичні та оздоровчі властивості. Їстівні квіти є природним джерелом біологічно активних сполук, важливих для організму людини. Вони низькокалорійні і містять комплекс вітамінів (А, С і Е), мінерали, ефірні олії, клітковину, слизові речовини, каротиноїди і антоціани, а також сполуки, які проявляють антиоксидантні властивості. Квітки використовують у фітотерапії. Протягом століть настої або сиропи з липового цвіту широко використовувалися для зігрівання під час застуди. Популярністю користується сироп з квіток бузини, який має очищувальну та зміцнювальну дію на організм. Настій квіток фенхелю, з іншого боку, позбавляє немовлят від болісних кольок.
Які рослини мають їстівні квіти?
Якщо квіти такі корисні і містять стільки цінних інгредієнтів, то чи можна їх їсти всі? Які квіти їстівні? Підраховано, що ми можемо безпечно використовувати в їжу близько вісімдесяти видів квітів. Одними з найпопулярніших є: чорнобривці, квіти гарбуза, троянда, оксамит, бегонія, бузина, братки, волошка, бергамот, хризантема, лаванда, ромашка, квіти жасмину, ромашка... Дуже важливо пам'ятати, що хоча кількість видів квітів, які ми можемо вживати в їжу, досить значна, не всі квіти є їстівними, а деякі навіть можуть бути небезпечними для нашого здоров'я. Завданням рослин у природі є виробництво плодів і насіння для продовження свого існування. Ймовірно, з цієї причини багато квітів виробляють речовини, щоб захистити себе від втрати квітки. Деякі з цих речовин можуть бути навіть отруйними. Велике значення має також спосіб вирощування рослин, які мають їстівні квіти і призначені для споживання. Вони вирощуються зовсім інакше, ніж квіти, призначені для декоративних, букетних цілей, які в свою чергу часто обробляються хімікатами. Дуже важливо, щоб квіти, призначені для споживання, були зірвані в потрібний час доби, при правильній температурі, не були вологими або зів'ялими, а також не мали комах і ознак хвороб. Деякі квіти мають гіркі частини - тичинки або стебла - тому вони не придатні для вживання в їжу цілком. Купуючи їстівні квіти, перевіряйте джерело походження.
Де можна купити їстівні квіти?
Їстівні квіти - чудовий і корисний спосіб урізноманітнити страви та настої. Вони популярні серед любителів мате, чаїв і трав'яних настоїв, які бажають експериментувати зі смаком на кухні. Їстівні квіти добре підходять для прикраси страв і десертів. Де їх придбати? Завдяки своїй зростаючій популярності їстівні квіти все частіше можна купити в супермаркетах, у відділах здорового харчування. Однак, у цьому випадку важко отримати хорошу якість, якщо вони продаються оптом. Альтернативою є трав'яні магазини - це, як правило, невеликі крамнички, асортимент яких може бути досить обмеженим, а їстівні квіти не завжди доступні. Де найкраще його купувати? У нашому інтернет-магазині! Завдяки нашому партнерству з брендом Mary Rose, ми пропонуємо сушені їстівні квіти найвищої якості з усього світу. Вони надходять від надійних, перевірених постачальників, які гарантують, що в кожну упаковку потрапляють найкращі рослини. Асортимент Mary Rose включає: пелюстки волошки, чорнобривців, троянди, гібіскуса, жасмину та квітів опунції. Упаковано в естетично привабливу, красиво оформлену упаковку. Ідеально поєднується з мате, гуаюсою, чаєм, стравами, салатами або десертами, а також чудовий як самостійний настій. Вони перетворять кожен настій і страву, яку ви з ними приготуєте!