Мате в двох словах. Перегляньте наш посібник для початківців!
Хочете почати свою пригоду з мате, але не знаєте, з чого почати і що вибрати? Не хвилюйтеся! Ми тут, щоб відповісти на всі ваші запитання, порадити найкращі продукти та допомогти вам розвіяти сумніви! Ми підготували міні-довідник, в якому пояснюємо всі основи про мате. Запевняємо, ми не хочемо завалювати вас величезною кількістю інформації - це буде стислий виклад знань про індіанський напій гуарані. Решту ви можете прочитати в нашому блозі. Отже, почнемо?
Коротко про головне:
- Що таке мате?
- Які існують види мате?
- Які аксесуари необхідні для заварювання та вживання мате?
- Як заварювати мате?
- Пийте мате, будьмо!
Шукаєте мате для початку? Перегляньте наші стартові набори мате!
Що таке мате?
Почнемо з самого початку. Що таке мате? Можливо, ви вже чули про нього. Можливо, його п'є ваша подруга, сестра чи сусідка, і вам цікаво, який на смак цей дивний каламутний напій, який п'ють з круглої чашки, використовуючи дивну металеву соломинку? Чому любителі мате готують заварку з помазанням і п'ють її так, ніби це найбільше диво природи? Тому що так воно і є! Єрба мате - це настій з висушеного і подрібненого листя (і гілочок) падуба (лат. Ilex paraguariensis), рослини, яка росте тільки в Південній Америці, на кордонах чотирьох країн: Бразилії, Парагваю, Аргентини та Уругваю. Сотні років тому цю територію населяли індіанці гуарані, і саме вони першими відкрили для себе дивовижні властивості рослини. Вони помітили, що, жуючи листя рослини, вони мали більше енергії, не відчували втоми, їхні почуття загострювалися, концентрація уваги покращувалася, і вони відчували себе набагато менш голодними. Цей ефект виявився дуже корисним під час багатоденних походів і полювань. Пізніше індіанці почали робити з висушеного листя рослини настій - гіркий, в'яжучий і сильно трав'яний напій, який став частиною їхнього повсякденного життя. У 17 столітті до Південної Америки прибули єзуїти, які зацікавилися життям індіанців. Тому трав'яний напій, який гуарані оточили майже релігійним культом, не міг вислизнути від їхньої уваги. Єзуїти полюбили мате і подбали про те, щоб про нього почули і за межами Південної Америки. Сьогодні мате є невід'ємною частиною культури латиноамериканців, які люблять ділитися мате з усіма - родиною, друзями і навіть незнайомцями. Мате - це "напій дружби" і справжній стиль життя! Мате прославився насамперед своїми стимулюючими властивостями, які обумовлені кофеїном, що міститься в ньому. Це абсолютно здорова і натуральна альтернатива каві та штучним енергетичним напоям. Однак це не всі його переваги. Він також багатий на вітаміни, мінерали та інші органічні сполуки, які роблять його чудовим засобом для функціонування всього організму.
Більше про властивості мате ви можете прочитати в нашому блозі - Мате - властивості. Що являє собою зелений напій з Південної Америки?
Кожна країна має свої власні звичаї, тому в кожній "країні мате" заварка готується дещо по-різному, хоча завжди з однієї і тієї ж рослини - Ilex paraguariensis. Незмінними залишаються спосіб приготування, необхідні аксесуари та значення, яке він має для латиноамериканців. Отже, вам цікаво, які види мате існують, як пити напій і що потрібно для початку пригоди? Читайте далі!
Які існують види мате?
Існує кілька видів мате, залежно від країни походження та характеристик сушеного продукту, пов'язаних зі способом виробництва та різними добавками.
Види мате в залежності від країни походження:
- Аргентинський ма те - найбільш "класичний" вид мате, зазвичай сушать традиційним методом короткочасного впливу полум'я багаття, іноді додатково піддають копченню. Зазвичай піддається тривалій витримці, що надає йому більш вишуканого, гармонійного характеру. Висушений продукт містить середньо нарізане листя, достатню кількість паличок і трохи пилу. Приклади брендів мате: Kraus, Rosamonte;
- бразильський ма те
- - тут мате п'ють кількома способами :
- мате зелений - крупно нарізане листя Ilex paraguariensis, практично без гілочок і пилу. Цей мате сушать на гарячому повітрі, а не витримують, тому він зберігає свій соковитий зелений колір і свіжий, м'який смак. Чудовий варіант для початку вашого знайомства з мате! Приклад: Verde Mate Green,
- chimarrão - мате, подрібнений на дуже дрібний пил, що майже нагадує борошно. Він має соковитий зелений колір, а для його приготування і вживання потрібна спеціальна посудина (cuia) і бомбейка з дуже тонким фільтром (bomba). Приклад: Verde Mate Green Chimarrao,
- терере - холодний мате. На етапі виробництва сухий продукт готують таким чином, щоб він чудово смакував як у гарячій, так і в крижаній воді. Приклад: Verde Mate Green Terere;
- Парагвайський мате - це досить дрібно подрібнене листя, з великою кількістю паличок і пилу. Його найхарактерніший смак - інтенсивний, гіркий і терпкий, який він має завдяки тому, що його сушать за допомогою вогню і диму. Парагвайський мате - один з найсильніших за смаком і ефектом, тому ми рекомендуємо його більш досвідченим любителям мате. Приклади: Гуарані, Ель Фуего;
- уругвайський ма те -
- це дрібно нарізане листя з великою кількістю пилу (а іноді і гілочок). Уругвайський мате насправді зазвичай не походить з Уругваю - через несприятливу економічну ситуацію в країні не виробляють мате, і його імпортують з Бразилії. Бразильський мате, призначений для уругвайського ринку, зазвичай маркується на упаковці як "Tipo PU1". Приклад: Armino Clasica, Canarias
Типи мате за вмістом добавок:
- традиційний ма те - 100% мате, без добавок і ароматизаторів. На упаковці таких продуктів часто можна зустріти такі терміни, як classica, tradicional, despalada, elaborada, con palo або sin palo. Приклади: Verde Mate Green Despalada, Kurupi Clasica, Pajarito Elaborada con Palo Tradicional;
- трав'яні мате - це ароматичні суміші мате з функціональними травами. Найпоширеніші трав'яні пропозиції включають м'яту, лимонну вербену та пелюстки сухих квітів. Менш очевидні трав'яні добавки включають, наприклад: полео, буріто, болдо, катуава... Трави не тільки підкреслюють смак Ilex paraguariensis і додають приємного освіження, вони часто також мають цікаві властивості, наприклад, сприяють травленню або допомагають схуднути. Приклади: Soul Mate Siempre, CBSé Hierbas Serranas, Verde Mate Green Fitness;
- ароматизованийі фруктовий мате - оригінальні поєднання мате, ароматизаторів (зазвичай натуральних) і фруктів у різних формах (наприклад, сушених, ліофілізованих або зацукрованих). Ароматизатори та фрукти пом'якшують злегка інтенсивний смак мате і пропонують незліченні можливості для створення оригінальних смакових композицій. Фруктові мате особливо рекомендуються на початку мате-подорожі. Приклади: Verde Mate Green Very Strawberry, CBSé Frutos del Bosque, Yaguar Mango Tango;
- органічний мате - походить з органічно сертифікованих плантацій. Ilex paraguariensis росте там без використання хімікатів або штучних засобів захисту рослин, а виробничий процес підлягає суворому контролю якості. Приклади: Soul Mate Organica, Kraus Organica, Verde Mate Green Organica;
- екстра-стимулюючий мате - їх зазвичай покращують додаванням гуарани, яка забезпечує додаткову дозу кофеїну. Приклади: El Fuego Energia Guarana, Guarani Energia con Guarana, CBSé Energía Guarana.
Більше про види мате ви можете прочитати в нашому блозі - Види мате - що п'ють справжні любителі мате?
Глосарій термінів, які найчастіше зустрічаються на упаковках мате:
- elaborada, elaborada con palo або просто con palo - мате, який, крім листя (і пилу), містить велику частку паличок (приблизно 35%);
- elaborada despalada, elaborada sin palo або просто despalada - мате без паличок або з невеликою часткою паличок (максимум 10%);
- chimarrão - мате, подрібнений на дуже дрібний пил. Цей вид мате п'ють у Бразилії;
- seleccion especial - спеціально відібраний мате, виготовлений з листя Ilex paraguariensis найвищої якості;
- tostada - смажений мате. Листя ілексу обсмажують у спеціальній печі, що робить його темнішим, коричневим і надає йому характерного смаку та аромату. В настої, приготованому з цього виду сухого чаю, відчутні нотки зернової кави та шоколаду. Дуже добре смакує мате тостада, якщо його заварювати не на воді, а на молоці;
- cocido - мате в чайних пакетиках або розчинній формі.
Які необхідні аксесуари для заварювання та вживання мате?
Якщо ви вже встигли обрати свій перший мате для початку, саме час запастися аксесуарами, необхідними для його заварювання та вживання. Що вам знадобиться?
- бомбілья - спеціальна фільтрувальна трубка, функція якої - відокремлювати заварку від гущі. Вона закінчується фільтром, який зупиняє листя та гілочки під час пиття, щоб вони не потрапляли до рота. Найбільш універсальними є бомбейки з нержавіючої сталі. Для початку вашої пригоди з мате ми рекомендуємо бомбейку Mercedes.
- мате -
- це посудина спеціальної форми, в якій готується за варка.
- Мате виготовляються з різних матеріалів і мають різну форму, тому існує кілька їх видів :
- palo santo - посудина зі "священного дерева" palo santo, яке має "магічні" властивості. Приготований в такій посудині мате набуває неповторного смаку та аромату;
- калабаш - посудина з натурального плоду калабаша. Як і пало санто, калабаш "віддає" свій неповторний смак і аромат заварці мате;
- гуампа - це гарбуз мате спеціальної форми, який використовується для вживання холодної версії мате - терере. Спочатку гуампи виготовляють з бичачого рогу, але ви також можете знайти гуампи з пало санто, калабаша або керамічні;
- керамічні гуампи - це найпопулярніший тип посудини для мате. Керамічні гуампи відносно недорогі, бувають різних дизайнів і кольорів, до того ж вони прості у догляді - ви можете без проблем ставити їх у посудомийну машину і мити миючими засобами. На відміну від калабаша або пало санто, керамічний мате не згниє, якщо ви забудете викинути залишки мате. Через свою форму, що нагадує натуральний калабаш, керамічні мате часто також називають калабашами;
- інші аксесуари - бомбілья та мате-гурда є основними інструментами для заварювання та вживання мате, але цей процес можна полегшити за допомогою кількох додаткових аксесуарів, таких як
- очищувач бом білли - спеціальний дріт, покритий матеріалом, що дозволяє очищати бомбіли у важкодоступних куточках;
- ложечка длямате - дерев'яна ложка, яка полегшує відмірювання потрібної кількості сушеного продукту;
- корковапідставка - захищає поверхню стільниці, на яку ви ставите мате, від впливу тепла;
- термометр - полегшує вимірювання температури води, що дуже важливо при заварюванні, про що ви прочитаєте далі в цій статті;
- термос - з ним набагато зручніше пити мате поза домом - на роботі, в школі, університеті або під час подорожей. Особливо рекомендуємо Yerbomos, який поєднує в собі три функції посудини, термоса та бомбіли;
- yerbera - бляшанка для мате, яка полегшує зберігання сушеного мате. Металева бляшанка захищає висушений продукт від атмосферних впливів, сонячного світла, вологи та інших факторів, які можуть вплинути на смак і аромат мате.
Як заварювати мате?
Ви вже придбали свій перший мате, гарбуз мате та бомбілу - настав час приготувати заварку! Заварювання мате - це своєрідний ритуал, тому варто запам'ятати кілька правил. Не хвилюйтеся, в цьому немає нічого складного, і незабаром у вас з'явиться звичка!
Як заварювати мате? Чотири простих кроки:
- Насипте сушений продукт у мате-гарбуз. Почніть з меншої порції, приблизно 15 г (2-3 чайні ложки), потім можна поступово збільшувати кількість.
- Зробіть "горбок" з мате - енергійно струсіть гарбуз і злегка нахиліть його так, щоб сухий продукт сидів на одній стінці посудини.
- Помістіть бомбілу на "гірку" фільтром донизу - так, щоб він торкався дна посудини.
- Налийте в посудину воду. Цільтеся в те місце, де є найменша кількість мате. Дуже важливо: не заливайте сухий продукт окропом. Занадто гаряча вода ошпарить листя і зробить настій дуже гірким, а падуб втратить свої цінні властивості. Оптимальна температура для заварювання мате - близько 70-80°C.
Хочете стати справжнім майстром заварювання мате? Читайте статтю в нашому блозі: Заварювання мате. Посібник для початківців. А з цієї статті ви дізнаєтеся, як заварити мате, коли під рукою немає калабаша і бомбіли.
Способи заварювання мате
Основи заварювання мате - це одне, а коли ви їх засвоїте, можна починати експериментувати. Виявляється, чай мате можна пити по-різному:
- традиційно - мате заливають гарячою водою температурою близько 70-80°C
- терере - холодний мате. Замість гарячої води використовують холодну і часто додають кубики льоду. Воду можна замінити замороженим соком. Холодний варіант мате дуже освіжає і особливо добре смакує у спекотні дні;
- коцідо - мате в чайних пакетиках або в розчинній формі. Зазвичай його можна заливати окропом;
- тостада - смажений мате. Його можна залити водою, водою з додаванням молока або повністю замінити воду молоком. Рослинне молоко також дуже добре працює;
- експериментальний - спільним для Ilex paraguariensis є те, що він дуже добре поєднується з різними смаками. Таким чином, в посудину з мате можна додавати шматочки фруктів, сушені цитрусові шкірки, свіжу зелень і навіть підсолоджувачі. Воду можна замінити фруктовим соком, молоком або навіть пивом. Можливостей безліч, і варто експериментувати самостійно в пошуках власного смаку!
Пийте мате, будьмо!
З цією дозою знань ви можете вирушати у свою мате-пригоду! Для того, щоб краще пізнати різні смаки, ми рекомендуємо для початку спробувати набори зразків ма те - зразки, упаковані по 50 г. Таким чином, ви познайомитеся не лише з різними брендами, але й з різними типами мате - від класичних, трав'яних і фруктових до найсильніших стимулюючих. Таким чином, згодом вам буде легше обрати мате в повнорозмірній упаковці.
Оптимальним варіантом для початку також є вибір стартового набору з мате та аксесуарами, а якщо ви хочете пити мате з кимось ще - рекомендуємо набори мате для пар, в яких всі продукти подвійні.
Ви готові до зустрічі з мате? Беріть в руки мате та бомбілу і насолоджуйтеся смаком індіанського напою Гуарані. Будьмо!