Крафтова кава

2022-09-05
Крафтова кава

Кава - один з найпопулярніших напоїв у світі. Мільйони людей п'ють його щоранку, щоб зарядитися енергією на цілий день. Більшість з них не замислюється над тим, що насправді знаходиться в їхніх чашках. Що вони п'ють і чи корисно це для них? Чи є висока магазинна ціна на популярну марку кави гарантією її високої якості? Чому варто читати кавові етикетки та обирати крафтову каву - нішеву, менш відому каву? Сьогодні ми спробуємо відповісти на всі ці питання.

Досить з нас тертя. Чим крафтові вироби кращі за масові?

Завдяки широкому доступу до інформації - книг, спеціалізованої преси, блогів та веб-сайтів, які ведуть професіонали своєї справи, наша обізнаність зростає. Ми все більше замислюємося над тим, що ми їмо і п'ємо, що одягаємо, що купуємо. Ми частіше читаємо етикетки та ярлики, шукаємо інформацію в інтернеті, займаємося самоосвітою. Ми починаємо ставити під сумнів переконливі гасла, які кричать нам з барвистих рекламних роликів популярних виробників, урізноманітнюючи їх багатою лексикою. Нас більше не обдуриш маркетинговими трюками. Ми хочемо купувати продукцію, яка насправді має найвищу якість, а не ту, яка просто так маркується. Навіть якщо це буде коштувати значно дорожче. Ми обираємо продукти, які були створені з пристрастю, з увагою до деталей, ті, які є унікальними. Це підтверджують дослідження*. Цілих 61 % опитаних заявили, що вони з більшою ймовірністю обиратимуть продукцію ручної роботи. Споживачі цінують ремісничу продукцію за перевірену рецептуру та прозорий процес виробництва. 68 % тих, хто взяв участь в опитуванні, зізналися, що їм подобається знати, що за продукцією, яку вони купують, стоять люди.

Реміснича кава? Але який?

Крафтові вироби - це ті, що виготовляються в невеликих масштабах, місцевими виробниками. За їх виробництвом стоять люди з плоті і крові, і продукція, яка потрапляє до споживача, є результатом їхньої кропіткої праці. Ремісничі вироби часто створюються традиційними методами, вручну, без використання машин і без застосування хімічних речовин - у випадку з харчовими продуктами. Вони виготовлені з натуральних, "своїх" інгредієнтів, а не імпортованих з сумнівних джерел. Ви не знайдете їх на полицях популярних супермаркетів, а їх кількість суворо обмежена. Крафтом можуть бути як товари повсякденного вжитку, так і продукти харчування - будь то мед, варення, соління, міцні алкогольні напої або кава - один з найпопулярніших напоїв у світі. Ринок кави величезний. Щорічно виробляється мільярди кілограмів кави. На цьому ринку неминуче домінують великі корпорації, відомі всім бренди, які націлені на отримання якомога більшого прибутку. Хоча вони часто позиціонують свою продукцію як найякіснішу, преміальну, насправді якість зовсім не рахується. Саме гроші мають значення. Поряд з цими гігантами існують нішеві, локальні компанії, продукція яких охоплює дуже обмежену аудиторію. Їх продукція дорожча, але з вищою ціною йде і висока якість, увага до кожної деталі виробничого процесу. До недавнього часу ці види продукції - нішева кава, вироблена на невеликих плантаціях, обсмажена в маленьких, майже невідомих обсмажках - асоціювалися з продуктами, доступними лише поціновувачам. Середньостатистичний споживач кави пив те, що було під рукою, в найближчій крамниці. Швидко і дешево. Сьогодні, в епоху онлайн-шопінгу та широкого доступу до найрізноманітніших товарів, ми з легкістю можемо придбати буквально все, що завгодно. Все більше і більше кустарних обсмажувальників кави з'являється, щоб продавати свою продукцію через Інтернет і таким чином охопити більшу аудиторію. І громадськість все більше цікавиться гарною кавою, яка дійсно є якісною, а не тільки на етикетці. Тож давайте з'ясуємо остаточно: крафтова кава - що це таке? Чому за якісну каву варто платити більше? Як відрізнити якісну каву?

Чим крафтова кава відрізняється від промислової?

На смак і аромат кави впливають багато факторів. Насправді, кожен етап його створення є надзвичайно важливим і будь-яка незначна зміна може кардинально змінити смакові та ароматичні якості пива. Чим відрізняється крафтова і масова кава в плані виробництва і як це впливає на кінцевий характер продукту? Почнемо з самого початку.

Вирощування кавового дерева

Кава є дуже чутливою рослиною до кліматичних і топографічних факторів. Для того, щоб кавова рослина дала цінні плоди, з яких будуть вилущуватися зерна, вона повинна рости в досить родючому ґрунті, з достатньою температурою і вологістю. Також важлива достатня кількість сонячного світла, саме тому кавові рослини вирощують в гірських районах - чим більша висота над рівнем моря, тим краща якість плодів. Справа в тому, що гірська, високогірна місцевість недоступна для техніки. Великим кавовим компаніям, орієнтованим на отримання якомога більшого прибутку в найкоротші терміни, не варто вкладати кошти в ручне вирощування кавового дерева, яке є більш трудомістким і вимагає більшої кількості робочої сили. Промислова кава програє крафтовій з самого початку - її вирощують на більш низько розташованих землях - менш цінних, але куди можуть дістатися машини, які покращують кавове господарство. До того ж, ґрунт, на якому ростуть рослини, є безплідним, позбавленим будь-якої цінності, але насиченим хімікатами та пестицидами.

Збір врожаю кави

На невеликих високогірних плантаціях фермери збирають кавові ягоди вручну, ретельно перебираючи їх і вибираючи тільки найкращі та найцінніші. Вони мають час і можливість уважно розглянути кожну кавову вишеньку. На плантаціях, де культура призначена для масового виробництва, кавову вишню збирають масово - разом з хорошими ягодами збирають і недозрілі, зіпсовані або поїдені шкідниками. Квасоля, яку з них лущать, значно нижчої якості. Після збору врожаю якість зерна оцінюють сортувальники - перевіряють на наявність гнилих, ферментованих, тріснутих, поїдених комахами або недозрілих зерен. Також оцінюються колір та аромат. Проводиться підрахунок дефектів і на цій основі кавові зерна поділяються на кілька сегментів: specialty (найвищої якості), premium, exchange, нижче стандарту або off (найнижчої якості - так звані "відходи"). Цікаво, що квасоля, яку дискваліфікували, зовсім не викидається. Вони потрапляють у масове виробництво, а потім на полиці супермаркетів.

Перевезення кавових зерен

Висушені, попередньо оброблені, сирі кавові зерна потрапляють з невеликої плантації прямо до обсмажувальника або оптового продавця, як правило, без будь-яких посередників. Кавові зерна упаковуються в джутові мішки та завантажуються у великі морські контейнери. Транспортування морем зазвичай займає близько місяця. Великі кавові корпорації часто не мають власних плантацій, а користуються послугами посередників - отримані таким чином зерна не тільки долають довгий шлях до промислового обсмажування, але й часто спочатку зберігаються, навіть кілька років, так що втрачають свої цінні якості.

Обсмажування кавових зерен

Великі кавові компанії, бажаючи "приховати" низьку якість своїх зерен, обсмажують їх до темного ступеня. Кава дуже темного обсмаження більш міцна за ароматом, більш гірка, в той же час її смак і аромат не такі насичені, не відчувається глибина. Квасоля просто згоріла. Крім того, великі корпорації, бажаючи максимально заощадити на часі обсмажування кави, скорочують цей процес, обсмажуючи зерна при дуже високих температурах. Квасоля стає маслянистою від олій, які повинні залишатися всередині неї, і через деякий час вона стає прогірклою. Вони також втрачають смакові нотки, характерні для регіону, з якого походять. Наприклад, справжня бразильська кава повинна мати відчутні горіхові та шоколадні нотки. Однак, будь-яка кава в зернах масового виробництва, навіть якщо на упаковці написано "Бразилія", має однаковий смак. Обсмажена кава знову зберігається на складах, чекаючи до декількох місяців на реалізацію, і таким чином повністю втрачає свою цінність. Невеликі кустарні кавоварки витрачають набагато більше часу на обсмажування зерен. Досвідчені обсмажувальники адаптують час і температуру обсмажування до сенсорного профілю, якого вони хочуть досягти. Вони підходять до цього з пристрастю і відданістю. Вони розкривають все найкраще, що є в бобах.

Як розпізнати якісну каву?

Перше, що спадає на думку, коли хочеш відрізнити комерційну каву від крафтової - це ціна. Дійсно, якісна кава, вирощена на невеликій плантації і обсмажена в маленькій ремісничій обсмажувальній машині, не може коштувати дешево. Однак це не означає, що неякісний товар буде куплений дешевше. Масові виробники часто завищують ціни на свою продукцію. Вони одягають каву, виготовлену з неякісних зерен, у красиву золоту упаковку, яка нагадує продукцію високого класу. Вони рекламують їх як найкращі на ринку і таким чином охоплюють багатьох споживачів, які обманюються хитрим маркетингом та оманливо високою ціною. Пересічний споживач не звертає уваги на відсутність на етикетці кави елементарної інформації, яка б свідчила про її реальну високу якість. Хороша кава - це та, що має прозору етикетку, на якій вказано точне походження зерен (країна, регіон, назва плантації), висота над рівнем моря (чим вища висота над рівнем моря, тим краща якість зерен), ботанічний сорт або сенсорний профіль. Дуже важливою інформацією, яка повинна міститися на етикетці якісної кави, є також спосіб і дата обсмажування зерен. Найкраще вживати каву протягом 7-90 днів після обсмажування зерен. Після цього часу кава вивітрюється і з часом втрачає свої цінні якості. Якщо ви не можете знайти цю базову інформацію на етикетці кави, навіть якщо її рекламують як "каву найкращої якості у світі", не обманюйте себе.

Мері Роуз в зернах ремісничої кави від польського обсмажувальника

Багато кавоманів, які щодня п'ють звичайну магазинну каву, не знають, що насправді міститься в їхніх чашках. Це й не дивно. Вони звикли до одного смаку. Той, хто ніколи не куштував справжню, ремісничу каву, не знає, що він втрачає. На хвилі моди на ведення здорового способу життя та вибір здорової їжі варто тягнутися до продуктів більш високої якості - з перевіреного джерела, свіжих, створених з індивідуальним підходом. Крафтова кава - це гарантія унікальності, насичених смаків та ароматів, а також гарантія якісного продукту та свіжого обсмаження. Якщо ми вас переконали, вам не потрібно далеко шукати хорошу ремісничу каву - ми рекомендуємо каву Mary Rose, яка нещодавно з'явилася в нашому магазині, від невеликої кавообсмажувальної компанії з Польщі. В наявності смачна бразильська зернова кава з трьох регіонів - Серрадо, Гуасупе та Могіана. Польська кавова фабрика Mary Rose також пропонує неймовірно вишукану каву з Колумбії, з регіону Медельїн - з шоколадними, карамельними та фруктовими нотками, а також чудову мексиканську каву з двох мексиканських міст Хальтенанго та Вілья-Корзо, з легким, приємним смаком та м'яким тілом. Є така приказка: ти є те, що ти їси (і п'єш). Тому варто обирати корисні продукти з надійних джерел - навіть якщо вони трохи дорожчі. Це інвестиція у власне здоров'я!

Рекомендовано

Taragui Energia 0,5 кг

Taragui Energia 0,5 кг

239,00 ГРН чистий/1шт.(478,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5 кг

Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

220,00 ГРН чистий/1шт.(440,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel