Катуаба - природний афродизіак
"Катуаба" - це назва настою, виготовленого з кори кількох дерев, що ростуть у Бразилії. Найчастіше використовується кора дерев з ботанічними назвами Trichilia catigua та Erythroxylum vaccinifolium. Кору цих дерев, як і самі дерева, також називають "катуаба". Завдяки своїм цінним властивостям кору катуаби часто додають до мате. Сьогодні ми спробуємо комплексно зібрати всю інформацію про цей фантастичний інгредієнт.
Коротко про головне:
- Що таке катуаба? Звідки вона походить?
- Катуаба або катуаба?
- Катуаба - ефекти та властивості
- Катуаба - побічні ефекти
- Які продукти з корою катуаби вибрати?
Що таке катуаба? Яке її походження?
Як ми вже згадували на початку, катуаба - це настій, виготовлений з кори кількох видів дерев, які ростуть у тропічних лісах Південної Америки і, перш за все, в Бразилії. На місцевому рівні використовуються також інші синоніми, такі як: Chuchuhuasha, Tatuaba, Pau de Reposta, Piratancara і Caramuru. Серед рослин, кору яких використовують для приготування настою, є дерева з родин Anemopaegma, Ilex, Micropholis, Phyllanthus, Secondatia, Tetragastris та Myrtaceae. Найпоширенішими інгредієнтами настою є кора дерев Trichilia catigua та Erythroxylum vaccinifolium, тому кору саме цих дерев, а також самі дерева також називають "катуаба". Ці дві рослини є вічнозеленими деревами, що досягають у висоту максимум 3-6 метрів. Trichilia catigua характеризується дуже густою кроною і сильно глянцевим листям темно-зеленого кольору. Листя дерева Erythroxylum vaccinifolium менші і мають більш неправильну форму. Кора, знята з дерев катуаби, подрібнюється, щоб з неї можна було легко зробити настій або додати до чаю, мате або трав, в яких вона вивільняє свої цінні властивості.
Катуаба чи катуаба?
Шукаючи інформацію про катуабу або дивлячись на етикетки мате з цим інгредієнтом, ви можете знайти інгредієнт з дуже схожою назвою - "катуаба". Хоча він має ті ж властивості, що й катуаба (кора), катуаба насправді є чимось іншим. Це термін для невеликої рослини з латинською назвою Psidium cinereum, яка походить з родини миртових(Myrtaceae). Вона росте тільки в Бразилії і, як і катуаба, є поширеним інгредієнтом у сумішах мате, але використовують сушені частини цієї рослини, а не кору.
Катуаба - дія та властивості
Хімічні сполуки, що містяться в катуабі
Коракатуаби містить групу з трьох алкалоїдів під назвою катуабін. Також є дубильні речовини, які надають злегка гіркуватого смаку, і сапоніни, які відповідають за ніжне піноутворення настою, приготованого з цього інгредієнта. У катуабі також містяться флавоноїди, які мають антиоксидантну та протизапальну дію, фітостероли, які діють подібно до статевих стероїдів, і численні ефірні олії.
Властивості та ефекти
Катуаба століттями використовувалася корінними жителями Південної Америки в натуральній медицині. Вона набула популярності завдяки своєму впливу на потенцію. Існує причина, чому дерева катуаби називають "деревами потенції". У Південній Америці також відома жартівлива приказка: "До 60 років діти належать батькові, після 60 років вони належать катуабі", маючи на увазі, що батько, який народжував дітей після 60 років, повинен був утримувати себе за рахунок катуаби. Кора, приготована у вигляді настою або додана до мате, чаю чи трав, використовується як афродизіак, який покращує сексуальне життя, порівнюючи його силу з синтетичною віагрою. Покращує лібідо, додає бадьорості та енергії. Катуаба регулює м'язову напругу і впливає на правильне функціонування нервової системи. Вона знімає стрес і позитивно впливає на настрій. На основі досліджень було доведено, що катуаба також має антидепресивну дію. Вона має протизапальну та знеболюючу дію. У 1992 році було проведено дослідження на мишах. За результатами дослідження було встановлено, що катуаба впливає на профілактику смертельних бактеріальних інфекцій та ВІЛ-інфекції. Однак важливо відзначити, що поки що вчені ще не вивчили досконально властивості кори дерева катуаба.
Катуаба - як приготувати настій?
Надихнувшись чудодійними властивостями катуаби, ви задаєтесь питанням, як її заварювати? Кору катуаби можна приготувати як самостійний настій. Залийте 5 грамів подрібненої кори 250 мл води і кип'ятіть 5 хвилин на повільному вогні. Після закипання заварку слід відставити на 15 хвилин, а потім процідити. Інший спосіб - додати його до чаю або мате, або купити готовий продукт з катуабою. У цьому випадку заварювання дуже просте - ви готуєте настій так, як вам подобається.
Побічні ефекти катуаби
Катуаба є натуральним продуктом, тому її вживання не має негативних побічних ефектів. Жодні дослідження не виявили негативного впливу катуаби на організм людини. Однак потрібно бути обережним і не переборщити з кількістю. Рекомендується вживати настій катуаби тільки дорослим. Чутливим людям і тим, хто приймає різні види ліків, рекомендується проконсультуватися з лікарем або фармацевтом перед застосуванням катуаби. Протипоказаннями є застосування жінками, які годують груддю, або вагітними жінками. Вона впливає на лібідо і має стимулюючу дію, що може викликати скорочення матки і в кінцевому підсумку призвести до викидня.
Які продукти з корою катуаби вибрати?
У нашому магазині є досить великий вибір мате з додаванням катуаби (або катуаби). Для початківців ми рекомендуємо два бленди бразильського зеленого мате з травами від бренду Verde Mate Green: Katuava - з корою катуаби, травами та натуральними ароматами екзотичних фруктів, і La Potente - з натуральним смаком малини. Обидва вони додатково містять кору дерева муіра пуама, яке, як і катуабу, в Південній Америці називають "деревом потенції" завдяки його властивостям. Для любителів фруктових ароматів рекомендуємо заманливу пропозицію від бразильського бренду Yaguar - Amore. Як і в мате від Verde Mate, катуабу тут супроводжує кора муйра-пуама, а також солодкі плоди полуниці, ароматні пелюстки троянд і фруктові ароматизатори. Шанувальники міцного, курного парагвайського чаю мате можуть спробувати Guarani Katuava, де основна увага приділяється натуральному смаку мате і трав'яним добавкам, без зайвих ароматизаторів. Fede Rico Katuava, з іншого боку, є повністю органічною пропозицією від парагвайського виробника, де катуаба (рослина, а не кора) становить цілих 15% складу. Якщо мова йде про парагвайський мате з додаванням кори катуаби або сушеного листя катуаби, ми також рекомендуємо звернути увагу на ці пропозиції: Selecta Katuava, Campesino Katuava con Ginseng, Kurupi Katuava Especial, Colon Moringa-Katuava-Burrito та Indega Kuña Guapa.