Калабаш: як за ним доглядати, щоб він служив довго і надійно?
Часте використання мате калабаш вимагає належного догляду. Його призначення - продовжити термін служби аксесуару. Різні типи калабашів вимагають різних методів очищення та обслуговування. Якщо ви хочете дізнатися, як правильно доглядати за своїм калабашем, обов'язково прочитайте цю статтю!
Калабаш з ерба мате
Перші гурмани мате виготовляли свої посудини з особливого сорту гарбуза, який, завдяки дуже твердій шкірці і відповідній формі, чудово виконував свою функцію. Традиційний мате калабаш виготовляється з дерев'янистих і порожнистих плодів калабаша звичайного, також відомого як калебаса. Залежно від країни, калабаси з мате бувають різної форми і виготовляються з різних частин плодів. Аргентинські калабаші - найпопулярніші - мають округлу форму і тонкі стінки. Вони виготовляються з нижньої частини плодів. У Бразилії найбільш поширена куя - калабаш з товстими стінками і оснащений широким коміром. Його характерна форма дуже корисна при приготуванні чімаррао, особливо при використанні методу інвертідо. Виготовляється з верхньої частини плодів. В Уругваї та Аргентині також поширені калабаси під назвою поронго - вони схожі на куй, але менші за розміром і мають більш тонкі стінки. Вони теж виготовляються з верхньої частини плоду, а крім того, часто забезпечені металевим наконечником - ніжкою - для того, щоб калабаш можна було міцно поставити на рівну поверхню. У Бразилії та іноді в Аргентині також зустрічаються калабаси під назвою galleta. Слово дослівно означає "печиво". Це посудини плоскої форми, які виготовляються шляхом відрізання однієї зі сторін плоского плоду калабаша. Багато матеїстів і сьогодні використовують натуральний калабас - і не тільки в Південній Америці! Це найбільш класичний із способів насолодитися мате, а також найскладніший для зберігання. По-перше, калабаш потрібно правильно підготувати, тому якщо ви хочете приготувати його самостійно, подбайте про те, щоб ретельно очистити внутрішню частину від м'якоті та насіння. Внутрішня частина калабаша традиційно консервується жиром, наприклад, олією.
Курадо - традиційний спосіб приготування посудини для пиття мате
Вибираючи натуральний калабаш для посудини для пиття мате, дуже важливо правильно його підготувати - законсервувати так, щоб він не протікав, не гнив занадто швидко і служив якомога довше. Курадо також допомагає видалити характерний аромат, який видає плід калабаша і який може мати неприємний вплив на заварку, приготовану в посудині. Перед тим, як вперше випити мате в натуральному калабасі, важливо правильно його приготувати. Процес підготовки калабаша до приготування мате називається курадо. Початковим етапом курадо калабаш перед першим вживанням є наповнення його вологими сухофруктами. У видовбаний плід калабаша помістити вологий висушений мате приблизно на 2/3 його висоти - це може бути висушений матеріал, який використовувався раніше для приготування настою. Залити гарячою водою (близько 70-80 градусів за Цельсієм) мокру суху речовину і залишити приблизно на 12-24 години - бажано на повні 24 години. Наступним етапом курадо є спорожнення посудини та її ретельне промивання під проточною водою. Наступним дуже важливим етапом є очищення калабасу - натуральну калебасу потрібно очистити від м'якоті та насіння, бажано за допомогою ложки. Дуже важливо робити це акуратно, з делікатністю, щоб не пошкодити стінки плоду. Тепер потрібно повторити попередній крок - знову приготувати "настій" і залишити калабаш на 24 години перед тим, як видалити його разом з м'якоттю і насінням, що залишилися. Нарешті, залиште калабаш до повного висихання - обов'язково вихідним отвором догори!
Чому пліснявіє калабаш? Чистка калабашу
Однією з найважливіших частин догляду за калабашем мате є його регулярне чищення, і найважливіше правило, коли мова йде про збереження натуральних калабашів, - не залишати всередині них мокрі сушені боби після вживання заварки. Це може призвести до появи плісняви. Після кожного використання викидайте гущу, промивайте посудину холодною водою, а потім ретельно просушіть. Дуже важливо залишити калабаш сохнути розеткою вгору, бажано біля батареї або на сонці, щоб він не піддавався впливу вологи занадто довго. Час від часу в калабаш також непогано засипати чайну ложку харчової соди і залити гарячою водою - ця суміш допоможе позбутися від будь-яких забруднень. Однак, якщо ви помітили, що ваш гарбуз покрився пліснявою, обов'язково позбудьтеся його! Однак, незалежно від типу калабашу, варто дотримуватися основного правила, про яке ми вже згадували - не залишати вологий сухий корм у калабаші на ніч! Це створює ідеальні умови для розвитку плісняви та бактерій.
Переваги та недоліки вживання мате в калабасі
Безсумнівною перевагою використання натурального калабаша для приготування мате є саме те, що він натуральний, зі справжніх фруктів, унікальний і неповторний. Обираючи таке судно, можна бути впевненим, що іншого такого не буде ні в кого. Він походить з природи, тому при використанні - не буде забруднювати навколишнє середовище. Калабаші - прості, круглі, куї або бразильські поронго - зазвичай гарно оздоблені, з етнічними, унікальними візерунками. Вони оснащені арматурою, яка іноді навіть межує з маленькими витворами мистецтва. Вони привертають увагу і не тільки відмінно лежать в руці, але й чудово виглядають на полиці поруч з пакетиками мате. Вони зроблені вручну - це не масове виробництво. Як і горщики з дерева пало санто, натуральні калабаші мають свою неповторну атмосферу і магію, впливають на смак приготованого в них напою і, крім того, відсилають до традиції - саме в горщиках з плодів калабашу індіанці гуарані вперше пили мате. Горщики калабаш легкі і, в той же час, дуже стійкі та міцні. У той час як скляний або керамічний матрац розбивається при падінні на землю, натуральний калабаш зазвичай витримує таке падіння. На фоні всіх цих переваг, єдиним недоліком натурального калабашу є те, що він потребує швидкого очищення від залишків сухого сміття та ретельного просушування, оскільки він може загнити.
Який калабаш для мате?
У нашому інтернет-магазині ви знайдете різні види посуду - керамічний, алюмінієвий, з дерева пало санто і навіть скляний. Кожен вид вимагає різного догляду. Горщики для мате, виготовлені з деревини пало-санто, зазвичай обтягнуті зовні металом або шкірою. Важливо ретельно промивати посудину після кожного використання, але будьте обережні: не бажано використовувати будь-які миючі засоби, оскільки деревина може вбирати їх і змінювати смак настоїв. Якщо ви шукаєте посудину для мате, яку легко використовувати і чистити, зверніть увагу на керамічні або алюмінієві калабаси. Перед першим використанням рекомендується ошпарити їх, щоб позбутися запаху упаковки або домішок. Після подальшого використання їх можна мити разом з рештою посуду.