Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Види та смаки мате

2023-01-26
Види та смаки мате

Elaborada, despalada, saborizada, tostada та інші... Здавалося б, один йерба мате, але існує мільйон версій. Чим відрізняються різні види мате і що означають екзотичні терміни на упаковці? Який смак має мате з Бразилії, а який - з Парагваю? Які найкращі смаки мате? Ми пояснимо!

Despalada чи elaborada?

Ринок мате величезний. Про це свідчить, наприклад, широкий асортимент продукції, що пропонується в нашому магазині, де ви можете знайти товари як від найвідоміших брендів, так і від більш нішевих. Постійно створюються нові бренди та дизайни, з новими ідеями та свіжими підходами до теми. Хоча кожен продукт дещо відрізняється один від одного, всі вони мають одну спільну рису - основу складає висушена рослина, яка походить з однієї рослини, Ilex paraguariensis. Залежно від способу виробництва, країни походження або добавок, які доповнюють чистий висушений матеріал в упаковці, існує безліч видів мате, які, в найпростіших термінах, можна розділити на деспаладу і елабораду. Різниця полягає у співвідношенні кількості листків до паличок у пачці. Єрба мате деспалада містить 90% листя і максимум 10% паличок, тоді як елаборада може містити до 35% паличок. Ці межі чітко визначені аргентинською організацією INYM - Національним інститутом Yerba Mate. Чому це так важливо? Незначні на перший погляд листочки та гілочки відрізняються вмістом кофеїну. У той час як в листі досить багато кофеїну, гілочки практично позбавлені його, тому вони вважаються більше "наповнювачем", а йерба з великою кількістю паличок має слабший ефект. Єрба мате, яка повністю позбавлена паличок, називається sin palo, тоді як сухий продукт, що містить багато гілочок, називається con palo.

Різні смаки мате - що ви знайдете в пачці?

Пил

Листя і палички - це одне. У деяких видах мате також можна знайти пил. Дехто каже, що саме в пилу криється справжня сила. Пил мате вважається більш насиченим за смаком та ароматом і більш потужним за своєю дією. Пил надає пиву виразний і сильний аромат. Для Парагваю характерний сильний пил, тоді як продукти, що містять мало або зовсім не містять пилку, іноді маркуються на упаковці словом "con bajo contenido de polvo".

Додатково

Мате, незважаючи на свій інтенсивний смак, який зазвичай має характерну гірчинку, добре поєднується з різноманітними добавками, бажано натуральними, як і сам мате. Трави, фрукти у всіх їхніх формах, їстівні квіти або спеції, які можна знайти на кухні щодня, ідеально поєднуються з ним. Добавки дещо пом'якшують смак мате, створюючи унікальні композиції, сповнені смаку та аромату, які приваблюють і спонукають вас спробувати його. Ароматизований мате, збагачений добавками, зазвичай маркується як compuesta (іспанською) або composto (португальською), що означає "композиція, суміш". Майже кожен бренд мате пропонує композиції, збагачені добавками, на додаток до класичних продуктів. Найпопулярнішим і, на думку багатьох, найкращим м'яким поєднанням смаків мате є "menta limon" - суміш м'яти та лимона. Ще один не менш популярний і один з найкращих смаків ерби - це поєднання зі стимулюючою гуараною. Багато виробників перевершують один одного у вигадуванні оригінальних смакових комбінацій. Два бразильські бренди - Verde Mate Green та Yaguar - лідирують серед ароматизованих мате в нашому магазині, і це наші найбільш рекомендовані смаки мате: Verde Mate Green Frutos Tropicales, Verde Mate Green Más IQ, Yaguar Energía Guaraná та Yaguar Frutas Dulces.

Аромати

Ніхто не любить штучних барвників та ароматизаторів. Ми схильні асоціювати їх з нездоровою їжею. Знаючи, що вони містяться в продукті, який ми хочемо купити, ми шукаємо альтернативи - без ароматизаторів та барвників. На жаль, ми дуже часто стикаємося з ними щодня. Окрім фруктових або трав'яних добавок, виробники мате також додають до своїх продуктів фруктові екстракти, олії або ароматизатори, а ароматизована мате називається іспанським словом saborizada. На жаль, виробники рідко надають інформацію про точний вміст ароматизаторів. Щоб не купувати мате зі штучними ароматизаторами, звертайте увагу на опис. Якщо ви зустрічаєте слово "аромат" або фразу "аромат, ідентичний натуральному", варто двічі подумати, перш ніж купувати такий продукт. Це означає, що він має штучні ароматизатори. Ці види йерби мають дуже інтенсивний аромат. Єрба мате, в складі якого багато фруктів або трав, але немає штучних ароматизаторів, не має такого інтенсивного запаху та смаку.

Різні види йерби залежно від способу виробництва

На різні смаки мате впливають не тільки добавки, які потрапляють в упаковку разом з сухим, але і спосіб виробництва самого мате. Традиційно мате сушать за допомогою диму з обпалювальної ями і витримують протягом декількох місяців, в результаті чого він набуває інтенсивного, виразного смаку з димними нотками. Прикладами є мате з Парагваю (наприклад, мате Пахаріто) або Аргентини (наприклад, мате Аманда). Така інтенсивність не всім до вподоби, тому деякі виробники відійшли від традицій і дещо вдосконалили своє виробництво, дозволивши сушити парагвайський падуб гарячим повітрям, а не димом. Такий сушений мате має на упаковці позначку sin humo, що в перекладі з іспанської означає "без диму". Одним з найкращих видів мате, висушеного на повітрі, є органічний Soul Mate з Бразилії, а варіація, збагачена додаванням гуаюси - Soul Mate Orgánica Guayusa - особливо припала нам до смаку. Серед продукції деяких брендів також можна знайти певний незвичний вид мате, з додаванням тостади - це "смажена" мате. Зелене листя падуба стає темно-коричневим, коли його обсмажують, і йерба набуває абсолютно нових смакових нот. Тостада нагадує зернову каву або какао і смакує ще краще, якщо залити її молоком, а не водою. Особисто ми рекомендуємо Verde Mate Green Dulcessa з додаванням шоколаду, кокосової стружки та мигдалю. Смакота!

У кожній країні є свій мате

Останній фактор, який впливає на розмаїття смаків йерби, - це країна походження. Хоча всі жителі "ербових" країн п'ють одне й те саме - настій з парагвайського падуба, - кожен вид мате, залежно від походження, дещо відрізняється.

Аргентинська йерба

Саме Аргентина є лідером у виробництві та експорті мате. Країна є домом для деяких з найбільших виробників мате, які зробили собі ім'я в усьому світі. Типовий аргентинський мате характеризується відносно низьким вмістом пилу та паличок - приблизно до 30%. Найчастіше його виготовляють традиційним способом, короткочасно витримуючи над полум'ям багаття. Іноді його додатково коптять і зазвичай піддають тривалій витримці.

Бразильська ерба

Відразу за Аргентиною в рейтингу виробництва та експорту йде Бразилія. Це найбільша країна Південної Америки, яка характеризується великим розмаїттям. Цікаво, що мате популярний практично тільки на півдні країни. У північній частині Бразилії кава - король. Наскільки різноманітною є Бразилія, настільки ж різноманітними є вподобання бразильських любителів мате, саме тому тут з'явилося кілька видів мате. Найпопулярнішим є чімаррао, який являє собою подрібнену на дрібний порошок, схожий на борошно, йорбу. При переробці цього виду йерба не піддається процесу витримки, завдяки чому сушка зберігає свій соковитий зелений колір. Смак і запах нагадує свіжу траву на весняному лузі. Якщо сушити з димом від багаття, він додатково має злегка димчасті нотки. У Бразилії дуже спекотно, тому бразильці люблять пити ербу холодною - з крижаною водою або кубиками льоду. Прохолодний, освіжаючий варіант мате називається терере. Це також назва іншого виду бразильської йерби, яку готують під час виробництва таким чином, що вона чудово смакує в холодному вигляді. Існує ще один вид бразильського мате, який знайшов особливе визнання серед європейських любителів цього напою - мате зелений, або зелений мате. Як і у випадку з чімаррао, при його виробництві відсутня стадія витримки, завдяки чому сушка зберігає свій соковитий зелений колір, а сушка на повітрі замість диму сприяє дуже м'якому смаку. Однак у пакетик потрапляє не дрібний порошок, а середньо нарізане листя, зазвичай без паличок.

Парагвайська ерба

У Парагваї, як і в Бразилії, найкраще пити холодну версію мате. При зануренні в крижану воду сушка розкриває свої цінні властивості так само добре, як і в гарячій, але це відбувається трохи повільніше, а смак стає трохи менш насиченим. Саме тому парагвайський мате такий міцний і виразний - виготовлений за традицією, тобто шляхом сушіння на вогні та з використанням диму. Вони також зазвичай дуже запилені, що ще більше посилює їхню інтенсивність.

Уругвайська йерба

Хоча парагвайський падуб також росте в Уругваї, мате в цій країні не виробляють з економічних та бізнес-обставин. Незважаючи на це, уругвайці відверто люблять зелене вариво індіанців гуарані! Переважна більшість продуктів, доступних на уругвайському ринку мате, походить з Бразилії, але "уругвайсько-бразильський" тип мате дуже відрізняється від того, який п'ють у країні самби. Уругвайський мате має більш насичений смак, з відчуттям гіркоти, але не такий інтенсивний, як у парагвайського сорту. Окрім листя, в пакунку містяться гілочки та неабияка кількість пилу.

Існує безліч видів мате. Кожен обов'язково знайде щось для себе. Найкращий спосіб дізнатися про їхні надзвичайні ефекти - випробувати їх на собі. Важко описати їх надзвичайний смак, аромат та ефект. Щоб знайти свій смак, варто спробувати різні варіанти. Від м'якого до сильного. Від ароматного до пилуватого. Смачного!

Рекомендовано

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

190,00 ГРН чистий/1шт.(380,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

220,00 ГРН чистий/1шт.(440,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel