Бомбілла! Дещо більше, ніж трубка з ситечком

2022-10-05
Бомбілла! Дещо більше, ніж трубка з ситечком

Мабуть, немає філософії. Бомбіла - це, теоретично, проста трубка, що закінчується ситечком, яке запобігає витіканню гущі мате. Виготовляється з дерева або металу, має пряму або вигнуту форму. На практиці цей простий предмет впливає на смак і чистоту заварки, а також на загальне відчуття від вживання йерби. Хороша бомбілья - це скарб і незамінний супутник у подорожі за смаком йерби.

Що таке бомбіла? Це якась дивна ложка?

Якщо ви читаєте цю публікацію, то, напевно, вже мали перший контакт з мате, або, принаймні, десь про нього чули. Напевно, ви також знаєте, що йербу п'ють через металеву "соломинку" - бомбейку. Коли людина, яка не знайома з мате, вперше бачить любителя мате, вона тримає в руках великий матрац, з якого стирчить трубка, через яку він сьорбає каламутний зелений напій. На обличчі такої людини ми бачимо вираз переляку і, водночас, зацікавленості. А потім такий першокурсник дізнається, що ця дивна трубка - бомба. "Бомбіла"? Що це таке? Це якась дивна ложка?". Ні, бомбіла використовується для фільтрації заварки, для відділення дрібного листя падуба від напою, а не для розмішування в ньому!

Як все починалося...

Єрба мате був відкритий індіанцями племені гуарані. Вони збирали листя з дикорослих падубів, яке просто жували. Падуб додавав їм енергії та покращував концентрацію уваги, що було дуже корисно для полювання. Пізніше індіанці помітили, що відвар з висушеного і подрібненого листя має таку ж дію. Однак пити відвар було дуже неприємно - дрібні шматочки листя і гілочок потрапляли між зубами і лоскотали горло. Індіанці придумали розумний спосіб, як з цим боротися. Вони почали пити вариво через бамбукову трубку, яку заткнули з одного кінця і пробили дірку, зробивши таким чином імпровізований фільтр. Століттями вони використовували такий прототип бомбільї для фільтрації мате. До цього дня трубки з бамбука все ще доступні на ринку як частина традиції. Однак бамбукова трубка не була ідеальною - вона пропускала сухість. Він був неміцним; залитий вологими залишками мате, він згнив, що зробило його непридатним для використання. Він також спочатку не був зігнутим, тому пити через нього заварку було не так зручно, як сьогодні. Конструкція соломинки для пиття мате була вдосконалена після прибуття в Південну Америку єзуїтів. Захоплені культурою індіанців гуарані, вони познайомилися з їхнім улюбленим напоєм - мате. Вони оцінили його користь і намагалися поширити в Європі. Бамбукова трубка з імпровізованим фільтром вже не була зручним інструментом для пиття варива, тому її замінили на металеву, яку назвали бомбіллою - це слово є зменшувальним від іспанського "bomba", що дослівно можна перекласти як "маленький насос". За словами автора книги "El Mate: Bebida Nacional Argentina" Франсіско Н. За словами Скутелли, ідея створення вигнутої бомби належить італійському іммігранту Анніо Сільвіо Піццоні, який прибув до Буенос-Айреса після Першої світової війни, щоб спочатку працювати водієм таксі. Пізніше він відкрив виробництво бомб, які мали злегка вигнуту форму, і незабаром знайшов багато наслідувачів.

Бомбочка для всіх. Яку з них обрати?

На сьогоднішній день ми можемо вибирати з різних типів бомб, адаптованих до розміру матраца, типу сухого корму та вподобань власника. Яка бомбейка буде найкращою? На що варто звернути увагу? Розглянемо докладніше, які бомбільї зараз представлені на ринку аксесуарів для мате.

Фільтрація

  • Найпоширенішою, найбільш універсальною з усіх типів бомбіл, якій віддають перевагу більшість матеїстів, є пряма трубка, оснащена фільтром "ложка". Він нагадує перфоровану чайну ложку. Такими бомбочками є, наприклад, ті, що є в наявності в нашому магазині: Мерседес, Грінго або Гранде. Це консенсус, що дає можливість привабливого зовнішнього вигляду, хорошої фільтрації і стійкості до засмічення, завдяки великій поглинаючій поверхні. Можна пити різні види мате, але оптимальною є "ложка".
  • Подібною до чайної ложки є бомбілья - оснащена більшим, сплющеним і круглим фільтром з безліччю крихітних отворів, які ідеально фільтрують навіть найтоншу матіолу. Це ідеальна бомбілья для пильної йерби - вона особливо популярна серед бразильців, які люблять пити йерба мате чімаррао, розтерту в дрібний пил.
  • Цікавою альтернативою є бомбіла з пружинним фільтром - замість отворів на одному кінці розміщений фільтр, схожий на пружину. Цей тип бомбілли рекомендується більше для мате грубого помелу, оскільки він не так добре фільтрує пилоподібний мате. Він засмічується набагато частіше, ніж "ложки". Проте, варто його мати, оскільки він чудово поєднується з правильним типом сухого мате.
  • Досить незвичною за своєю конструкцією є циліндрична бомбіла. Замість отворів або пружинки, один кінець має насічки, функція яких - відокремлювати гущу від настою мате. Як і підпружинена бомбейка, вона не буде добре працювати для дрібно нарізаного сушеного чаю, який легко провалюється через насічки.
  • Хорошим варіантом є вибір подвійного або навіть потрійного фільтра. Такі бомби зазвичай являють собою перфоровані або перфоровані трубки, до яких додатково кріпиться пружина.

Будівельний матеріал

Крім способу фільтрації, велике значення має також матеріал, з якого виготовлена бомбочка. Трубки на ринку варіюються від бамбукових, з нікельованої або нержавіючої сталі, до ексклюзивних бомб з альпаки або срібла. Найчастіше за гарною якістю слідує вища ціна. Чим благородніший матеріал, тим довговічніше і краще виглядає бомбіла. Варто інвестувати в щось краще. Яку бомбу вибрати? Яка бомбейка найдешевша, а яка найдорожча?

  • Оптимальними за співвідношенням ціни та якості є бомби з нержавіючої сталі та альпаки. Нержавіюча сталь відносно дешева, не окислюється і тому не іржавіє, так що при належному догляді і регулярному чищенні вона може прослужити багато років.
  • Альпака - це спеціальний металевий сплав (мідь, нікель і цинк у різних пропорціях). Його часто називають "новим" або "китайським сріблом". Імітує срібло та має гіпоалергенні властивості. Як і нержавіюча сталь, альпака дуже міцна і стійка до корозії. Він не темніє і гарно виглядає. Бомби з альпаки коштують дорожче, ніж з нержавіючої сталі, але вони однозначно варті своєї ціни.
  • Найдешевшим варіантом купити бомбочки є ті, що виготовлені з дерева або бамбука. Це цікаве посилання на традицію. Крім того, бомбіли, виготовлені з пало санто, можуть додати до смаку і запаху йерби тонкі відтінки ароматної деревини. Недоліком бомб з органічного матеріалу є їх недовговічність. Якщо залишити їх у залишковій заварці, вони можуть загнити і після деякого використання можуть з'явитися тріщини.
  • Найдорожчі бомбіли виготовлені зі срібла. Це ексклюзивні аксесуари високого класу, часто мистецьки оздоблені, які сприймаються більше як ювелірні вироби, ніж як предмети повсякденного вжитку. Цікавий факт - срібло має антибактеріальні властивості, про які ще багато століть тому писав Гіппократ.

Цікавим варіантом є також спеціальні бомбейки з охолоджуючим кільцем, яке запобігає печіння в роті при вживанні гарячого мате. Функція кільця - поглинати тепло заварки безпосередньо перед мундштуком бомбільї. Таким чином, м'яко охолоджений напій потрапляє до рота. Здавалося б, простий і маленький механізм, але він має велике значення! Самі охолоджувальні кільця невеликі за розміром і не сильно змінюють конструкцію або зовнішній вигляд бомбіли, хоча для естетичності аксесуару їх часто виготовляють у кольорі, відмінному від кольору трубки. Часто разом з каблучкою на бомбіллу розміщують прикраси - кольорові, декоративні камені або логотип виробника. Роздумуючи над тим, яку бомбілью вибрати для мате, варто звернути увагу на можливість її відкручування, міцність з'єднань окремих частин, довжину бомбільї і вагу охолоджуючих кілець, щоб вони не збивали мацу меншого розміру.

"У мене бомбейка забивається. Що мені робити?"

Навіть найкраще і найдорожче обладнання не допоможе, якщо не дотримуватися елементарних правил вживання мате. Вживання йерби може обернутися жахливим досвідом, якщо в рот потрапить пил і крихітні шматочки сухофруктів. Хоча це правда, що основа не є отруйною, занадто велика кількість частинок може порушити враження від вживання мате. Бомбіла може легко засмітитися, але прочистити її буває набагато складніше. Що ви можете зробити, щоб уникнути засмічення вашої бомби? Як пити йербу, щоб отримати від неї максимальне задоволення?

Правила, яких слід дотримуватися при вживанні мате:

  1. Обирайте тип бомбейки, який підходить до типу сухого напою, який ви збираєтесь пити. Яка бомбейка буде найкращою? Невелике нагадування того, що ми писали вище: універсальним фільтром буде "чайна ложка", для дуже дрібної йерби найкраще підійде бомба, а крупно нарізаний йерба мате буде добре фільтруватися пружинними і циліндричними бомбілами, які в той же час зовсім не підійдуть для фільтрації більш дрібносушених продуктів. Якщо це вас не переконує, безпечним варіантом є подвійна або потрійна фільтрація бомб.
  2. Намагайтеся не залишати в пачці самий кінчик йерби. Якщо Ви наближаєтесь до кінця пачки, перемішайте сухий порошок, щоб дрібний пил, який впав на дно, змішався з великими шматками листя.
  3. Приготуйте йербу в такому порядку: засипте суху в матеро, покладіть туди бомбейку і влийте воду. Таким чином у вас більше шансів, що ґрунт не пройде через фільтр бомбіли.
  4. Якщо ви вже встигли налити висушену воду перед тим, як помістити бомбілу в матерал, вставте її, затиснувши мундштук великим пальцем. Тиск, що створюється в трубці, гарантує, що в фільтр не потраплять засохлі частинки.
  5. Не перемішувати бомбілу в матеріалі! Будь-які неконтрольовані рухи під час вживання мате призведуть до того, що крихітні листочки і гілочки почнуть рухатися у воді і можуть потрапити всередину бомбейки. Єрба - це не чай, де розмішують ложкою!
  6. Пийте повільно. Великі, сильні ковтки можуть призвести до того, що Ви затягнете в себе крім заварки ще й гущу, яка потрапить через фільтр в трубку, а потім в рот.
  7. Доглядайте за своєю бомбіллою, очищаючи її після кожного використання. Під час пиття в трубці і фільтрі збирається осад, який закупорює отвори бомбіли, роблячи неможливим пити заварку через неї. Простого промивання водою може бути недостатньо, тому варто придбати очищувач або скребок.

Bombilla - сила в простоті

Bombilla - це простий, непримітний пристрій, який повністю змінює досвід вживання мате. Проста трубочка з фільтром, який гарантує, що в рот потрапить чиста заварка, без частинок листя, пилу і гілочок, які подразнюють горло і осідають на зубах. Вона є невід'ємним інструментом матеїста та невід'ємною частиною ритуалу вживання мате. Яку саме бомбейку ви оберете - це вже залежить від ваших уподобань. Одне можна сказати точно: вдало підібрана бомбейка - це доленосний гаджет для будь-якого любителя ерби!

Рекомендовано

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

190,00 ГРН чистий/1шт.(380,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

220,00 ГРН чистий/1шт.(440,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel