Бомбіла! Щось більше, ніж просто трубочка з ситечком

Очевидно, що тут немає ніякої філософії. Теоретично, бомбілья - це проста трубка, яка закінчується ситечком, щоб не пропускати мелену мате. Вона виготовляється з дерева або металу, має пряму або вигнуту форму. На практиці цей простий інструмент впливає на смак і чистоту заварки, а також на загальне відчуття від вживання мате. Хороша бомбілья - це скарб і незамінний супутник у подорожі за мате.
Підсумок:
- Що таке бомбілья? Це якась дивна ложка?
- Бомбілья для кожного. Яку вибрати?
- "О ні... Моя бомбілья забилася. Що мені робити?"
- Бомбірка - сила простоти
Що таке бомбілья? Це якась дивна ложка?
Якщо ви читаєте цю статтю, то, напевно, вже мали перший контакт з мате, або, принаймні, десь чули про нього. Напевно ви також знаєте, що чай мате п'ють через металеву "соломинку", яка називається бомбілья. Ми щойно уявили собі цю сцену: людина, яка не знайома з заваркою Гуарані, вперше бачить любителя мате, який тримає в руках великий гарбуз мате з трубочкою, що стирчить з нього, через яку він ковтає каламутний зелений напій. На обличчі такої людини ми бачимо вираз переляку і, водночас, трохи зацікавленості. А потім такий першокурсник дізнається, що ця дивна трубочка - бомбіла. "Бомбіла? А що це таке? Це якась дивна чайна ложка?" Ні, бомбіллою проціджують заварку, відокремлюють дрібне листя падуба від напою, а не розмішують у ньому!
Як все починалося...
Єрба мате був відкритий індіанцями гуарані. Вони збирали листя з дикорослих дерев Ilex paraguariensis, які просто жували. Листя давало їм енергію і покращувало концентрацію уваги, що було дуже корисно для полювання. Пізніше індіанці помітили, що відвар з висушеного і подрібненого листя має такий самий ефект. Однак пити відвар було дуже клопітно - дрібні шматочки листя і гілочок потрапляли між зубами і лоскотали горло. Індіанці придумали розумний спосіб, як з цим боротися. Вони почали пити заварку через бамбукову трубку, яку затикали з одного кінця і пробивали маленькі дірочки, таким чином сконструювавши імпровізований фільтр. Століттями вони використовували такий прототип бомбілли для фільтрації мате. До сьогодні трубки з бамбука все ще доступні на ринку як частина традиції. Однак бамбукова трубка не була ідеальною - вона пропускала сухий продукт. Вона була неміцною; залишена у вологих залишках мате, вона гнила, що робило соломку непридатною для використання. Вона також не була зігнута, тому пити через неї напій було не так зручно, як сьогодні. Дизайн соломинки для пиття мате був вдосконалений після прибуття єзуїтів до Південної Америки. Захоплені культурою індіанців гуарані, вони познайомилися з їхнім улюбленим напоєм - мате. Вони оцінили його користь і спробували поширити мате в Європі. Бамбукова трубка з саморобним фільтром вже не була зручним інструментом для вживання напою, тому її замінили на металеву, яку назвали бомбіллою - це слово є зменшувальним від іспанського "bomba", що дослівно можна перекласти як "маленький насос". За словами автора книги "El Mate: Bebida Nacional Argentina" Франсіско Н. Скутелла (Francisco N. Scutellá), ідея вигнутої бомбільї належить італійському іммігранту Анніо Сільвіо Піццоні (Annio Silvio Pizzoni), який прибув до Буенос-Айреса після Першої світової війни, щоб спочатку працювати таксистом. Пізніше він відкрив виробництво бомбілл, які мали злегка вигнуту форму, і незабаром у нього з'явилося багато наслідувачів.

Бомбілла для кожного. Яку вибрати?
Сьогодні ми можемо вибирати з різних видів бомбільї, адаптованих до розміру гарбузів мате, типу сушеного продукту та вподобань питущого. Яка бомбілья буде найкращою? На що варто звернути увагу? Розглянемо докладніше, які бомбільї зараз доступні на ринку аксесуарів для мате.
Фільтрація
- Найпоширеніший, найбільш універсальний з усіх видів бомбіл, якому віддає перевагу більшість матеїстів, - це пряма трубка, оснащена фільтром-ложкою. Він нагадує перфоровану чайну ложку. До таких бомбілл відносяться, наприклад, ті, що доступні в нашому магазині: Mercedes, Gringo або Grande. Це компроміс, який дає можливість привабливого зовнішнього вигляду, хорошої фільтрації та стійкості до засмічення, завдяки великій абсорбуючій поверхні. Ви можете пити різні види мате, але "ложкова" бомбейка є найоптимальнішим вибором.
- Схожою на "ложкову" є бомбейка під назвою "бомба" - оснащена більшим, сплющеним і круглим фільтром з безліччю крихітних отворів, які ідеально фільтрують навіть найдрібніший мате. Це ідеальна бомба для пилуватих сортів мате - вона особливо популярна серед бразильців, які люблять пити мате чимаррао, перетертий до дрібного пилу.
- Цікавою альтернативою є "котушка" бомбілья з пружинним фільтром - замість отворів на одному кінці розміщений фільтр, схожий на пружину. Цей тип бомбільї рекомендується більше для грубого помелу мате, оскільки він не так добре фільтрує пильний мате. Він засмічується набагато частіше, ніж "ложкові" бомбільї. Проте її варто мати, оскільки вона чудово працює з правильним типом мате.
- Досить незвичною за своєю конструкцією є "віялова" бомбілья. Замість отворів або пружини, на одному кінці є насічки, функція яких - відокремлювати гущу від настою мате. Як і бомбілья з пружинним фільтром, вона не підійде для дрібно нарізаного сушеного мате, який може легко провалитися крізь насічки.
- Вдалим варіантом є вибір бомбільї "багатофункціональної дії" - з подвійним або навіть потрійним фільтром. Такі бомбільї зазвичай являють собою насічені або перфоровані трубки, до яких додатково прикріплена пружина.
Матеріал
Крім способу фільтрації, велике значення має також матеріал, з якого виготовлена бомбочка. На ринку представлені трубки з бамбука, нікельованої або нержавіючої сталі, а також ексклюзивні бомби з альпаки або срібла. Найчастіше хороша якість супроводжується вищою ціною. Чим благородніший матеріал, тим довговічніше і краще виглядає бомбілья. Варто інвестувати в щось краще. Яку бомбіллу вибрати? Яка бомбілья найдешевша, а яка найдорожча?
- Найоптимальнішими за співвідношенням ціни та якості є бомбільї з нержавіючої сталі та альпаки. Нержавіюча сталь відносно дешева, не окислюється і тому не іржавіє, так що при належному догляді і регулярному чищенні вона може прослужити багато років.
- Альпака - це спеціальний металевий сплав (мідь, нікель і цинк у різних пропорціях). Його часто називають "нікелеве срібло" або "німецьке срібло". Він імітує срібло і має гіпоалергенні властивості. Як і нержавіюча сталь, альпака дуже міцна і стійка до корозії. Вона не темніє і має гарний зовнішній вигляд. Бомби з альпаки коштують дорожче, ніж з нержавіючої сталі, але вони однозначно варті своєї ціни.
- Найдешевші бомбільї - це ті, що зроблені з дерева або бамбука. Це цікаве посилання на традиції. Крім того, бомбільї, виготовлені з пало санто, можуть додати до смаку та аромату мате делікатні відтінки ароматичної деревини. Недоліком бомбіл, виготовлених з органічного матеріалу, є їхня недовговічність. Якщо залишити їх у залишковій заварці, вони можуть згнити, а через деякий час використання з'являться тріщини.
- Найдорожчі бомбейки виготовляють зі срібла. Це ексклюзивні аксесуари високого класу, часто майстерно декоровані, до яких ставляться скоріше як до ювелірних прикрас, ніж як до предметів повсякденного вжитку. Цікавий факт - срібло має антибактеріальні властивості, описані ще Гіппократом багато століть тому.
Цікавим варіантом є також спеціальні бомбейки з охолоджувальним кільцем, що запобігає обпіканню рота під час вживання гарячого мате. Функція кільця полягає в тому, щоб поглинати тепло заварки безпосередньо перед мундштуком бомбільї. Таким чином, до рота потрапляє м'яко охолоджений напій. Здавалося б, простий і невеликий механізм, але він має велике значення! Самі охолоджувальні кільця невеликі за розміром і не сильно змінюють дизайн або зовнішній вигляд бомбільї, хоча їх часто роблять іншого кольору, ніж трубка, для естетичності аксесуару. Часто на бомбіллу разом з кільцем надягають прикраси - кольорові, декоративні камінці або логотип виробника. Роздумуючи над тим, яку бомбілью вибрати для мате, варто звернути увагу на можливість її відкручування, міцність з'єднань окремих частин, довжину бомбільї та вагу охолоджувальних кілець, щоб вони не перекидали менші за розміром мате-гарбузи.
"О ні... Моя бомбілья забилася. Що мені робити?"
Навіть найкраще і найдорожче обладнання не допоможе, якщо не дотримуватися основних правил вживання мате. Вживання чаю мате може перетворитися на жахливий досвід, якщо до рота потрапить пил і крихітні шматочки висушеного продукту. Хоча це правда, що основа не є отруйною, занадто велика кількість частинок може зіпсувати враження від вживання мате. Бомбіла може легко засмітитися, але прочистити її може бути набагато складніше. Що ви можете зробити, щоб уникнути засмічення вашої бомбільї? Як пити мате, щоб отримати від нього максимальне задоволення?
Правила, яких слід дотримуватися при вживанні мате:
- Обирайте тип бомбільї, який підходить для того сорту мате, який ви збираєтесь пити. Яка бомбілья буде найкращою? Коротке нагадування того, що ми писали вище: найбільш універсальною є бомбілья з фільтром "ложка", для дуже дрібного мате найкраще підійде "бомба", а мате грубого помелу буде добре фільтруватися за допомогою "пружинних" і "віялових" бомбіл, які, в той же час, не дуже добре підійдуть для фільтрації більш дрібнодисперсного сушеного продукту. Якщо це вас не переконує, безпечним варіантом є подвійне або потрійне фільтрування бомбіл.
- Намагайтеся не залишати в пачці самий пеньок мате. Якщо у вас закінчується пачка, перемішайте сухий продукт, щоб дрібний пил, який впав на дно, змішався з більшими шматочками листя.
- Приготуйте заварку в такому порядку: насипте сухий продукт в мате, покладіть туди бомбілу і залийте водою. Так у вас буде більше шансів, що гуща не пройде крізь фільтр бомбейки.
- Якщо ви вже залили сухий мате водою перед тим, як помістити бомбілью в посудину, вставте бомбілью, затиснувши мундштук великим пальцем. Тиск, що створюється в трубці, гарантує, що сухі частинки не потраплять у фільтр.
- Не перемішуйте бомбілу в мате-гарбузі! Будь-які неконтрольовані рухи під час вживання мате призведуть до того, що крихітні листочки та гілочки почнуть рухатися у воді і можуть потрапити всередину бомбільї. Мате не схожий на чай, в якому ви розмішуєте ложкою!
- Пийте повільно. Великі, сильні ковтки можуть призвести до того, що крім заварки ви втягнете в себе ще й гущу, яка потрапить через фільтр у трубочку, а потім у ваш рот.
- Дбайте про свою бомбілу, очищаючи її після кожного використання. Коли ви п'єте, в трубці та фільтрі збирається осад, який закупорює отвори бомбільї, унеможливлюючи пиття напою через неї. Простого промивання водою може бути недостатньо, тому варто придбати спеціальний очищувач.
Бомбіла - сила простоти
Bombilla - це простий, непомітний пристрій, який повністю змінює досвід вживання мате. Проста трубочка з фільтром, який гарантує, що чиста заварка потрапить прямо в рот, без частинок листя, пилу і гілочок, які подразнюють горло і осідають на зубах. Це важливий інструмент для кожного любителя мате і невід'ємна частина ритуалу пиття мате. Яку бомбілью ви оберете - це вже залежить від ваших уподобань. Одне можна сказати точно: вдало підібрана бомбілья - це гаджет, що змінює життя будь-якого любителя мате!