Аргентина та Уругвай. Дві країни, дві традиції йерба мате.
Аргентинці та уругвайці - це дві дуже близькі нації. Поєднує їх географія, мова, а також культура та традиції повсякденного життя. Як ви знаєте, обидві країни також славляться своєю любов’ю до йерби мате. Однак, коли ми уважніше розглянемо традиції, пов’язані з чаєм, ми побачимо багато відмінностей. Які? Ми описуємо їх у останній статті блогу.
Йерба мате з Уругваю і з Аргентини
Як ви, мабуть, знаєте, між аргентинською та уругвайською йерба мате є помітні відмінності у смаку, запаху та зовнішньому вигляді. Перші, як правило, складаються з довго витриманого листя падуба, яке раніше було сушене димом, і близько 30% - це палички. Вони також з’являються в уругвайській йербі. Однак їх набагато менше; загалом не більше 5%. Однак на цьому відмінності не закінчуються. Уругвайська йерба, безумовно, дрібнішого помолу, що надає чаю більш пиластого характеру. Найчастіше для сушіння використовують гаряче повітря, а процес приготування значно коротший. Також допускається трохи вищий рівень вологості листя. Як результат, уругвайська йерба має більш "органічний", дещо трав'янистий смак, тоді як продукти з Аргентини відрізняються більш інтенсивною гіркотою та характерною димчастою нотою.
Посуд та бомбілії для йерби мате. Тут також є регіональні розбіжності.
В залежності від країни, ми також зустрінемо дещо інші аксесуари для матеїстів. Протягом століть уругвайці підкреслювали свою прихильність до porongo - посудина, що розширюється вгорі. Через нерівну структуру їх найчастіше підтримують дерев’яними або металевими підставками. Що стосується вибору посудин, аргентинці, як правило, менш консервативні. Вони охоче використовують як традиційні посудини, так і їх керамічні, металеві та навіть силіконові аналоги. Інше питання - бомбілії. Однак тут вибір не пов’язаний з естетичними уподобаннями чи прихильністю до традиції. Довгі трубки з ретельно фільтруючим наконечником, що використовуються жителями Уругваю, просто найкращі для настоїв, які там п’ють на основі тонко подрібненого листя.
Панорама Буенос-Айрес
У кожній країні є свої звичаї, тобто відмінності в ритуалі йерби мате.
Як ви знаєте з попередньої частини, аргентинці та уругвайці п'ють різні види йерби мате, використовуючи різні аксесуари. Виявляється, ритуал пиття дещо відрізняється залежно від країни. Прогулюючись вулицями Монтевідео, ми неодмінно натрапимо на людей, які несуть термоси та характерні судини. Уругвайці не уявляють собі сніданок, обід або невеликі закуски без йерби і завжди люблять мати під рукою теплий настій. У свою чергу, люди в Аргентині, здається, більше прихильні до споживання йерби мате в соціальному середовищі. Вони п’ють його частіше в традиційному колі, де чай передається з рук в руки, а про все піклується cebador, відповідальний за приготування напою, найчастіше власник будинку.
Як бачите, в Аргентині та Уругваї є деякі відмінності в культурі вживання йерби мате. Однак значною мірою це лише нюанси, які не домінують над загальними традиціями. Зрештою, в обох країнах йерба мате - це національний напій та невід’ємна частина традицій та самобутності їх жителів.
Бібліографія:
https://www.lanacion.com.ar/sociedad/punta-del-este-diferencias-similitudes-mate-argentino-nid2322416/