Альтернативні способи заварювання мате
Хочете знати, як заварити мате, не маючи мате-гурди або бомбільї? Уявіть, що ви їдете у відпустку і забули взяти з собою необхідні аксесуари. Що робити? Не хвилюйтеся! У нас є кілька способів, які допоможуть вам заварити мате в альтернативний спосіб!
Підсумок:
- Заварювання та вживання мате - альтернативи
- Чашка або склянка для мате. Як заварити мате у звичайній чашці?
- Як пити мате традиційно?
- Пийте мате так, як вам подобається!
Заварювання та вживання мате - альтернативи
Традиційно мате п'ють у спеціальній посудині. Найпопулярніші з них - дерев'яні, керамічні або з плодів калабаша. Однак це не означає, що якщо у вас немає спеціальної посудини, ви повинні відмовити собі у вживанні мате! Існує безліч альтернативних способів заварювання мате без мате та бомбейки. Ви можете використовувати звичайну чашку, склянку, френч-прес або чайник.
Френч-прес для мате
Френч-прес - дуже гарна ідея для заварювання мате, якщо у вас немає відповідного обладнання для цього. За допомогою цього пристрою ви можете успішно засипати набагато більше сушеного продукту, ніж за допомогою чайника для заварювання. В ідеалі, вам слід засипати приблизно 1/4 ємності посудини (припускаючи, що вона становить близько 1 л). Це ідеальна порція для тих, хто тільки починає своє знайомство з мате. Недоліком цього методу є те, що налитий таким чином чай мате залишається у френч-пресі надовго (до наступного наповнення чашки). Це робить його більш гірким і набагато міцнішим. Цей спосіб і місткість френч-преса ідеально підходить для двох осіб. Ви заварите дві порції мате, які майже одразу розлиєте по чашках. Якщо ви хочете заварити мате тільки для себе, краще використовувати менший френч-прес. Це дозволить уникнути тривалого заварювання.
Єрба мате в чайнику
Концепція заварювання в чайнику дуже схожа на роботу френч-преса. Ви засипаєте відповідну кількість сушеного продукту і заливаєте водою температурою близько 75 °C. Потрібно почекати деякий час, поки мате настоїться, а потім розлити його по чашках. Найкраще для цього використовувати ситечко, яке дозволить відфільтрувати використане листя мате. Пам'ятайте, що не можна залишати сушений продукт у чайнику надовго! Мате заварюється весь час, незалежно від температури води, і таким чином стає міцнішим.
Мате в пакетиках
Мате в пакетиках - найпростіше рішення. Вам не потрібне ситечко чи френч-прес - лише чашка. Дехто каже, що мате в пакетиках - це не справжній мате. Він набагато слабший, ніж класичний, розсипний чай мате, і набагато делікатніший. Заварювання цього виду мате має багато переваг. Все залежить від ваших очікувань і потреб.
Чашка або склянка для мате. Як заварювати мате у звичайній чашці?
Ви тільки починаєте знайомство з мате. Ви купили свою першу пачку мате, але ще не встигли придбати спеціальне обладнання. Тож вам цікаво, чи можна приготувати і пити мате у звичайній чашці? Чи правильно це робити? Єрба мате готується не так, як чай, який ви просто засипаєте в чашку і заливаєте водою. Дрібне висушене листя буде прилипати до зубів і подразнювати горло. Як же заварити мате в чашці, не подавившись крихітними листочками і гілочками Ilex paraguariensis? Це дуже просто! Існує кілька способів зробити це. Читайте решту статті!
Як заварювати чай мате у звичайній чашці?
Перший спосіб. Ви можете використовувати будь-яку керамічну кружку або склянку для пиття мате і заварювач для чаю з дрібними сітками, через які не пройдуть найдрібніші частинки сухого листя Ilex paraguariensis, палички і пил. Ви можете помістити висушений продукт у заварник для чаю типу "шпилька", у великий заварник типу "ситечко"(такий, як цей) або у зручний заварник для чаю з ланцюжком (такий, як цей). Кожна з цих заварочних ємностей достатньо велика, щоб вмістити відповідну кількість сухих інгредієнтів. Помістіть сушену йербу в кухоль або склянку. Залийте водою температурою приблизно 75 °C. Бажано накрити мате на кілька хвилин кришкою. Не кладіть занадто багато сушеного мате всередину, оскільки він розбухне, коли ви наллєте воду. Це може призвести до того, що заварник відкриється. Щоб уникнути заварювання пилу, який ви не хочете бачити у своєму напої, ви можете попередньо просіяти сушений мате через ситечко. Як довго слід заварювати мате в чашці або склянці? Все залежить від того, наскільки міцний чай мате ви хочете випити. Чим довше сушений Ilex paraguariensis буде настоюватися, тим більш насиченим буде смак настою і тим більш стимулюючим він буде.
Другий спосіб. Якщо ви вже купили бомбілу, ви можете пити мате у звичайній чашці так само, як і зі спеціальної мате-гарбуза. Насправді не має значення, яку посудину ви використовуєте. Як заварити мате в чашці таким чином? Покладіть невелику кількість чаю мате на дно горнятка (скільки саме - вирішувати вам, але ми рекомендуємо для початку близько 15 г - чим більше, тим міцнішим буде мате), накрийте горнятко долонею, переверніть його догори дном і злегка потрясіть. Таким чином, пил і дрібні частинки листя та гілочок не заб'ються в бомбілу, коли ви будете пити настій. Обережно нахиліть кухоль назад у початкове положення і поставте його під кутом 45 градусів так, щоб сушений продукт "сидів" з одного боку стінки кухля. Налийте в чашку трохи охолодженої води, температурою не більше 80 °C, цілячись в те місце, де сушений мате виходить на дно чашки. Найважливіше правило - не заливати мате окропом - це може "ошпарити" сухе листя Ilex paraguariensis, зробивши настій гірким і дуже несмачним. Не біда, якщо у вас немає термометра - просто зачекайте приблизно 4-10 хвилин після закипання води, поки вона охолоне. Точний час залежить від матеріалу посуду, в якому ви кип'ятите воду. Якщо ви не хочете чекати, ви також можете змішати окріп з прохолодною водою кімнатної температури. Після першого заварювання зачекайте, поки сухе листя вбере воду, а потім долийте воду до повного об'єму. Закрийте отвір бомбільї великим пальцем і поставте її в чашку. Так ви уникнете її засмічення. Не перемішуйте бомбілу в чашці! Зачекайте кілька хвилин (приблизно 5-10 хвилин) і все готово. Ви можете наливати мате кілька разів, поки він не втратить свій смак і міцність.
Як пити мате традиційно?
Хоча мате можна пити і в звичайній чашці, і не має значення, яку посудину ви використовуєте, ми настійно рекомендуємо готувати його в спеціальній "кружці" для пиття чаю мате, яка називається мате-гурда. Це округла посудина, характерна форма якої дозволяє настою довше залишатися гарячим. Слово "мате" походить з мови індіанців кетчуа. На їхній мові "маті" означає посудину для пиття. Традиційні гарбузи для мате виготовляють з дерева - найпопулярніші з них пало санто або альгарробо. Інший вид гарбузів - калабаші - виготовляють із висушених і видовбаних плодів калабаша. У Парагваї гарбуз мате під назвою гуампа використовується для пиття терере (холодний варіант мате) - довгастої посудини, яка зазвичай виготовляється з рогу великої рогатої худоби. Найбільшою популярністю завдяки своїй доступності та простоті використання користуються керамічні горщики - вони не потребують спеціальної підготовки перед першим використанням, легко миються, не гниють, якщо залишити в них мокрий сушений продукт, і коштують відносно дешево. У нашому магазині ви знайдете різні види гарбузів мате.
Пийте мате так, як вам подобається!
Пам'ятайте, що ви можете пити мате як завгодно. Не існує єдиного правильного способу або якихось жорстких правил, яких ви повинні дотримуватися. Якщо пити мате у звичайній чашці, його смак і властивості не зміняться, він не стане менш зручним, і ви не скоїте жодного злочину, роблячи це. У більшості з нас є своя історія заварювання першого мате. У декого вона ще попереду. Іноді умови можуть бути досить складними, тому ми сподіваємося, що ми вам трохи допомогли. Або у вас є інші ідеї для альтернативного заварювання мате? Поділіться ними з нами!