Їстівні квіти - смачне та корисне доповнення до настоїв
Квіти в першу чергу асоціюються з красивою, запашною прикрасою садів, лугів або підвіконь в будинку. Букет свіжозрізаних квітів, поставлений на стіл у вітальні, приносить свіжу, позитивну атмосферу. А чи знаєте ви, що багато квітів можна їсти? Вони смачні і чудово пахнуть, до того ж мають численні корисні для здоров'я властивості. З них можна робити настій, додавати цілими до страв або використовувати як спеції. Їстівні квіти - де купити? Які квіти можна їсти? На ці питання ми відповімо в сьогоднішній статті.
Резюме:
- Ще в давнину знали, що деякі квіти можна їсти
- Властивості їстівних квітів, вміст вітамінів та мінералів
- Які квіти їстівні?
- Де купити їстівні квіти?
Ще в давнину знали, що деякі квіти можна їсти
Їстівні квіти - можна їсти свіжими або сушеними, а також у зацукрованому, кристалізованому або маринованому вигляді. З них готують настої, сиропи, настоянки, вина, теплі страви, супи, десерти, додають до чаю, морозива, тортів і салатів. Хоча використання квітів на кухні останнім часом стає все більш популярним, що пов'язано - окрім очевидних естетичних аспектів - з модою на здорову, натуральну їжу, насправді квіти були присутні в кулінарному мистецтві з давніх часів. Перші згадки про використання їстівних квітів можна знайти в книгах з Близького Сходу, датованих 140 роком до нашої ери. Найчастіше використовували квіти троянди та апельсинового дерева, а їхні властивості використовували у фітотерапії. У Китаї та Японії хризантему використовують у стравах та настоях протягом століть і дотепер. Особливою любов'ю вона користується у японців, які вважають її символом довгого життя і високого соціального статусу. Її додають до закусок, супів і салатів. З висушених квітів хризантеми заварюють чай. З Країни висхідного сонця нам також знайомий смак зеленого чаю з квітками жасмину, які разом складають освіжаюче, ароматне і дуже ефірне поєднання. У Стародавньому Римі квіти і листя огірочника додавали у вино солдатів, щоб підвищити їхню доблесть перед битвою. З іншого боку, пелюстки троянд і фіалок додавали до страв, а лаванда була одним з інгредієнтів соусів. У середньовічній Франції квіти чорнобривців додавали до салатів, а в Польщі пелюстки троянд здавна перетирали на варення. У наш час трав'яні настої з липового цвіту або квітів ромашки популярні в більшості домівок.
Властивості їстівних квітів, вміст вітамінів і мінералів
Їстівні квіти характеризуються високою сенсорною привабливістю, що складається з форми, кольору, смаку та аромату. Вони привертають увагу своїм естетичним виглядом, красивими кольорами, цікавими смаками та свіжими, екзотичними ароматами. На основі досліджень споживчих настроїв і поведінки було помічено, що особливу увагу споживачів привертають жовті, помаранчеві та сині квіти - вони виділяються і надають настою з ними або страві, прикрашеній ними, неповторного характеру. Важливо, що їстівні квіти не просто красиво виглядають в чашці або на тарілці як прикраса для настоїв або страв. Все більше людей звертають увагу на цю незвичайну добавку через її дієтичні та корисні для здоров'я властивості. Їстівні квіти є природним джерелом біологічно активних сполук, важливих для людського організму. Вони низькокалорійні і містять ряд вітамінів (А, С і Е), мінерали, ефірні олії, клітковину, слизові речовини, каротиноїди і антоціани, а також сполуки, що мають антиоксидантні властивості. Квіти використовують у фітотерапії. Протягом століть настої або сиропи з липового цвіту широко використовували для зігрівання під час застуди. Популярний сироп з квіток бузини, який має очищувальну та зміцнювальну дію на організм. Настій квіток фенхелю, з іншого боку, позбавляє немовлят від болісних кольок.
Які квіти їстівні?
Оскільки квіти такі корисні і містять так багато цінних інгредієнтів, чи можемо ми їсти їх усі? Які квіти їстівні? Підраховано, що ми можемо безпечно вживати в їжу близько вісімдесяти видів квітів. Деякі з найпопулярніших: чорнобривці, квіти гарбуза, троянда, бегонія, бузина, братки, волошка, бергамот, хризантема, лаванда, маргаритка, квіти жасмину, ромашка... Дуже важливо пам'ятати, що хоча кількість видів квітів, які ми можемо вживати в їжу, досить значна, не всі квіти є їстівними, а деякі можуть бути навіть небезпечними для нашого здоров'я. Завдання рослин у природі - виробляти плоди та насіння для продовження свого існування. Ймовірно, з цієї причини багато квітів виробляють речовини, які захищають їх від загибелі. Деякі з цих речовин можуть бути навіть отруйними. Велике значення має і те, як вирощують рослини з їстівними квітами для споживання. Їх вирощують зовсім інакше, ніж квіти, призначені для декоративних, букетних цілей, які, в свою чергу, часто обробляють хімікатами. Дуже важливо, щоб квіти, призначені для споживання, були зірвані в потрібний час доби, при правильній температурі, не були вологими або зів'ялими, не мали комах і ознак хвороб. Деякі квіти мають гіркі частини - тичинки або стебла - тому не придатні для вживання в їжу цілком. Купуючи їстівні квіти, обов'язково перевіряйте їхнє джерело.
Де купити їстівні квіти?
Їстівні квіти - чудовий і корисний спосіб урізноманітнити страви та настої. Вони популярні серед любителів мате, чаїв і трав'яних настоїв, які хочуть поекспериментувати зі смаком на кухні. Їстівні квіти добре підходять для прикрашання страв і десертів. Де їх купити? Завдяки зростаючій популярності їстівні квіти все частіше можна купити в супермаркетах, у відділах здорового харчування. Однак у цьому випадку складно отримати хорошу якість, якщо вони продаються оптом. Альтернативою є магазини трав - зазвичай це невеликі крамнички, асортимент яких може бути досить обмеженим, а їстівні квіти не завжди є в наявності. Де найкраще купувати? У нашому інтернет-магазині! Завдяки нашому партнерству з брендом Mary Rose ми пропонуємо сушені їстівні квіти найвищої якості з усього світу. Вони надходять від надійних, перевірених постачальників, які гарантують, що в кожну упаковку потрапляють найкращі рослини. Асортимент Mary Rose включає: пелюстки волошок, чорнобривців, троянд, гібіскусу, жасмину та квітів опунції. Упаковані в естетично привабливу, красиво оформлену упаковку. Ідеально поєднуються з мате, гуаюсою, чаєм, стравами, салатами та десертами, а також чудово смакують як самостійний настій. Вони перетворять кожен настій і кожну страву, яку ви з ними приготуєте!
Джерело інформації:
- Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_flower.
- M. Śmiechowska, Factors that influence attractiveness of edible flowers, Engineering Sciences and Technologies, 2018.
- A. Stefaniak, M. Grzeszczuk, Characterisation of some ornamental plant species with edible flowers, Annales UMCS, 2015.