Єрба мате з соком. Відкрийте для себе tereré ruso!

2023-05-30
Єрба мате з соком. Відкрийте для себе tereré ruso!

Літо часто дивує нас дуже високими температурами. Прагнучи охолодитися та освіжитися, багато членів нашої команди перейшли на ковток терре. Холодний мате - це перевірений спосіб боротьби зі спекою. Порція сухого мате, добре охолоджена вода і, за бажанням, кілька кубиків льоду. Класика. Але як щодо заміни старої доброї H2O соком? Спеціально для вас ми вирішили протестувати рішення, яке часто і охоче використовують жителі Південної Америки. Читайте далі!

Підсумок:

  1. Терере - холодний мате
  2. Декілька фактів з історії. Хто винайшов терере?
  3. Tereré ruso - ми робимо власний мате з соком
  4. Як смакує холодний мате з соком?

Терере - холодний мате

Листя та гілочки Ilex paraguariensis сповнені кофеїну, вітамінів та мінералів. Вони найкраще розкривають свої безцінні властивості не лише під впливом гарячої води, але й при дуже низьких температурах. Крижаний напій на основі мате називається терере - це слово походить від булькаючого звуку, який виникає, коли вода витікає з мате-гарбуза. Терере чудово охолоджує і втамовує спрагу в спекотні дні. Окрім холодної води, кубики льоду, свіжі трави, які латиноамериканці називають yuyos - найпопулярніші з них: м'ята, буріто, лимонна вербена, сарсапарілья, імбир... - або шматочки соковитих фруктів, таких як лимон, апельсин, кавун, персик чи яблуко, часто додають до калабашу. У країнах Південної Америки, де влітку температура повітря може сягати 50 °C, прохолодний напій - справжній порятунок. Він пом'якшує наслідки постійної спеки, охолоджує, освіжає, втамовує спрагу і дає енергію, необхідну для дій. У 2020 році парагвайська традиція пити холодний мате була внесена до списку нематеріальної культурної спадщини, завдяки чому терре асоціюється переважно з Парагваєм. Холодний мате також п'ють в Аргентині, Бразилії та навіть Болівії. Спочатку для пиття терере використовували спеціальну посудину - гуампу, яку виготовляли з рогу або копита великої рогатої худоби. Парагвайці або аргентинці зазвичай також беруть з собою великий, дуже місткий термос, наповнений крижаною водою, щоб мати можливість пити холодний мате в будь-який час і в будь-якому місці.

Terere ruso - cold yerba mate with juice

Трохи фактів з історії. Хто винайшов терере?

Існує кілька історій, пов'язаних з традицією пити холодний мате. Передісторія першої - Парагвайська війна, найкривавіший конфлікт в історії Південної Америки, який відбувся між 1864 і 1870 роками. У нерівній битві зійшлися армії Парагваю і, з протилежного боку, Бразилії, Аргентини та Уругваю. Легенда розповідає, що солдати з обох сторін, втомлені тропічною спекою, робили часті перерви у бойових діях, щоб випити улюбленого мате і набратися сил. Для приготування напою їм потрібна була гаряча вода, а для цього потрібно було розпалювати багаття, яке, в свою чергу, часто видавало їхнє становище в джунглях. Тому вони почали заливати мате холодною водою, що не тільки зменшувало ризик бути виявленим ворогом, але й виявилося чудовим способом впоратися з гнітючою спекою.

Подібна стратегія була використана десятиліттями пізніше у війні за провінцію Гран-Чако, що точилася між Парагваєм і Болівією в 1930-х роках. Передбачалося, що ця територія багата на нафту, що, зрештою, виявилося неправдою. Під час цієї сутички солдати, не маючи змоги розпалити вогонь, щоб нагріти воду, були змушені готувати холодний мате. Кажуть, що з цього моменту в Південній Америці почали масово пити терере, через що помилково вважають, що традиція зародилася саме в цей час. Однак правда полягає в тому, що холодну версію мате вже пили за сотні років до того індіанці гуарані, які заливали крижаною водою прямо з джерела висушене і подрібнене листя та гілочки падуба.

Однак традиція пити мате з соком зародилася під час війни в Чако. На парагвайському боці воювало багато російських солдатів. Більшість з них були біженцями, які втекли після Жовтневої революції. Як відомо, на той час мате був невідомий за межами Південної Америки. Незвиклі до гіркоти заварки, новоприбулі з-за океану важко звикали до незнайомого смаку. Замість води для настоювання мате почали використовувати холодні фруктові соки, солодкість яких ефективно нейтралізувала сухість напою. З часом фруктова варіація tereré de jugo, або "террез соком" іспанською мовою, набула популярності і серед парагвайців. На честь першовідкривачів цієї незвичайної модифікації мате її стали називати tereré ruso - "російський терере".

Tereré ruso - робимо власний мате з соком

Після короткого історичного вступу ми можемо перейти до нашого солодко-фруктового експерименту. В якості основи для холодного солодкого мате ми обрали бразильський сорт Verde Mate Green Tereré. Як випливає з назви, цей сорт Верде Мате призначений для холодного споживання. У нашому офісі ми одностайно вважаємо його одним з найкращих варіантів для охолодження. Його визначальною характеристикою є складний, але приємно збалансований склад. У ньому є ягоди годжі, шматочки ананаса, лемонграсу, цедра апельсина та м'ята. Ми вирішили подивитися, як такий мікс буде працювати з солодкими напоями. Ми підготували: яблучний сік, апельсиновий сік, полуничний нектар і нектар маракуї. Температура "заварювання" терре повинна бути дуже низькою, тому ми не забули запастися кубиками льоду. Кожну з чотирьох калабашок ми наповнили сухим продуктом приблизно наполовину. Ми по черзі додали в кожну з них по чотири різних соки та кілька кубиків льоду. Ми почекали кілька хвилин, поки калабас розтягнеться і ми зможемо спробувати його на смак. Усе це зайняло трохи більше часу, ніж приготування гарячої заварки. Властивості мате розкриваються набагато повільніше в холодній рідині.

Як смакує холодний мате з соком? Ефекти експерименту

Кілька хвилин терпіння і нарешті ми можемо спробувати! Першим був мате з апельсиновим соком. Ми використовували свіжовичавлений сік, без додавання цукру. М'яка солодкість досить добре поєднується з більш сухим смаком. Це непогано! Наступним було яблуко, також 100% сік, не з концентрату. Знову ж таки, позитивний сюрприз. Гіркота мате чудово поєднується з освіжаючим смаком цього фрукта! Дійсно чудове поєднання. Напій маракуї, який ми купили для експерименту, мав відтінок солодкості та багато характерної кислинки. Після того, як його налили, мате був смачним. Однак у нас склалося враження, що особливість маракуї однозначно домінувала над усім цим. Нарешті, ми залишилися з полуницею. Густий і солодкий нектар чудово поєднувався з мате та льодом. У наступних наливаннях ми трохи розбавляли його і все одно отримували величезне задоволення. Вибір найкращого соку для терере - справа непроста. Кожен фрукт по-різному поєднується з мате і по-своєму переосмислює його сухий характер. Тому варто поекспериментувати з різними смаками та добавками, щоб створити найсмачніший холодний і солодкий мате на свій смак.

Як бачите, все, що потрібно, - це трохи фантазії, щоб урізноманітнити досвід споживання мате. Замість того, щоб оголошувати переможця в цьому протистоянні, ми рекомендуємо вам провести подібну дегустацію у себе вдома. Не соромтеся повідомляти нам про результати ваших експериментів!

Будемо здорові!

Рекомендовано

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

150,00 ГРН чистий/1шт.(600,00 ГРН / kg)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel